Catalunya Diari

Endesa cedeix a la Torre de Capdella 6 habitatges per a usos històrics i culturals i 3 immobles

La companyia aportarà 55.000 euros per a la restauració dels edificis entre els quals s'hi troba una capella i una església

Una de les casetes que la companyia Endesa ha cedit a l'Ajuntament de la Vall Fosca. | LleidaDiari.cat

Endesa i l'Ajuntament de la Torre de Capdella, al Pallars Jussà, han firmat aquest divendres un conveni pel qual la companyia elèctrica cedeix al Consistori un seguit de construccions de l'antic Campament Fecsa, per a futurs usos històrics i culturals. Així, la companyia cedirà sis edificis d'habitatges construïts amb fusta, una residència, una església i una petita capella, que formen part del patrimoni industrial protegit del municipi, i han estat catalogats com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Actualment, els edificis es troben en diferents estats de conservació. És per això, i donada la seva catalogació, que Endesa realitzarà una aportació econòmica única de 55.000 euros per tal de col·laborar en la seva rehabilitació i restauració. L'acord de cessió l'han subscrit l'alcalde de la Torre de Capdella, Josep M. Dalmau, i la directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa.

Totes les construccions estan ubicades en una zona pendent encara de desenvolupament urbanístic, ubicats a prop de la central hidràulica. L'Ajuntament té previst convertir-los en un Centre d'acollida de visitants, així com en una àrea destinada a la divulgació de la història industrial i forma de vida dels ocupants de principis del segle XX.

La Colonia Fecsa és un dels llegats de l'arribada a la Vall Fosca de la Societat Energia Eléctrica de Catalunya, que va suposar un creixement de la població de prop del 200%. Amb la construcció de la central hidroelèctrica de Capdella (1914) es calcula que més de 4.000 treballadors van desplaçar-se al territori amb la intenció de participar en les primeres grans obres hidroelèctriques del Pirineu català. Aquest creixement exponencial de la població i la manca real d'allotjaments i serveis necessaris per satisfer les demandes d'aquests treballadors, va derivar en la construcció d'una colònia autosuficient on els empleats gaudien d'habitatges, esglésies, bars, economats o consultori mèdic.


Comentaris

envia el comentari