Catalunya Diari

Endesa cedeix a la Generalitat dades climàtiques històriques del Pirineu

La informació, que es conservarà a l'ICGC, permetrà ampliar el coneixement del territori i completar estudis que estan en marxa

Signatura del conveni
Signatura del conveni entre la Fundació Endesa, el Servei Meteorològic de Catalunya i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya | LleidaDiari.cat

La Fundació Endesa, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) han signat aquest dilluns un conveni de col·laboració amb el qual la companyia es compromet a cedir a la Generalitat les més de 20.000 cartes hidrogràfiques del seu fons històric, que contenen 70 anys de dades meteorològiques del Pirineu.

Els documents han estat custodiats durant gairebé cent anys pel Fons Històric d'Endesa i ara es conservaran a la Cartoteca de l'ICGC. Aquesta informació també permetrà al SMC ampliar el coneixement de l'evolució climàtica del Pirineu, una àrea clau per completar els estudis sobre el canvi climàtic que estan actualment en marxa.

L'acord l'han signat aquest dilluns el director general de la Fundació Endesa, Carlos Gómez-Múgica, el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara, i el director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Jaume Massó, en un acte que també ha comptat amb la presència de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Millora del comportament del clima al Pirineu

L'observació meteorològica sistemàtica era una activitat habitual del personal de les centrals hidroelèctriques del Pirineu, atesa la relació entre les condicions meteorològiques i la correcta gestió dels recursos hídrics. Juntament amb la informació sobre les càrregues i produccions de les diferents centrals, els observadors prenien dades diàries de la pluviometria, la termometria, l'estat del cel, la pressió atmosfèrica, els meteors o l'evaporació, entre d'altres. En alguns punts es prenien dades més específiques de gruixos de neu i de gel als llacs, com per exemple als llacs de Cabdella.

Aquesta informació quedava registrada en uns documents que s'elaboraven diàriament i que reben el nom de cartes hidrogràfiques. Mitjançant el conveni signat aquest dilluns, se cedeixen 73 carpetes que contenen més de 20.000 cartes hidrogràfiques elaborades des de l'any 1922 fins al 1992. Aquestes cartes corresponen a tretze grans centrals hidràuliques del Pirineu (entre les quals Camarasa, Cabdella, Sant Llorenç, Terradets i Tremp) a les quals se'n sumen d'altres més petites.

Durant gairebé cent anys, el Fons Històric d'Endesa ha preservat els arxius, i la seva cessió a l'SMC i a l'ICGC permetrà millorar el coneixement de l'evolució del clima a l'àrea pirinenca, un sector especialment sensible al canvi climàtic. La digitalització del fons i l'extracció d'aquesta informació completarà i ampliarà les sèries de dades ja disponibles, farà possible conèixer de primera mà com es realitzaven les observacions i estudiar amb més rigor episodis extrems, com els aiguats d'octubre del 1937 o de novembre del 1982.

Fons històric del Servei Meteorològic de Catalunya

Està constituït per la documentació del SMC des de finals del segle XIX fins al 1939. El Servei Meteorològic de Catalunya, creat l'any 1921, es va preocupar per recuperar i agrupar el llegat de la recerca meteorològica i climatològica existent a Catalunya fins aquell moment. Per aquest motiu, una part considerable del fons s'origina en altres institucions predecessores o contemporànies del Servei Meteorològic. Les principals són la Xarxa Meteorològica de la Granja Escola Experimental d'Agricultura, l'Observatori Català, l'Observatori de les Escoles Pies de Sabadell, la Societat Astronòmica de Barcelona i la Fundació Concepció Rabell d'estudis nefològics. Conté dades meteorològiques, documents administratius, correspondència i una abundant documentació gràfica.

El SMC va ser confiscat i suprimit l'any 1939. Des d'aquell moment, tota aquesta documentació va passar a formar part de l'Instituto Nacional de Meteorología. L'any 1983 va ser retornada a la Generalitat i dipositada a l'Institut Cartogràfic de Catalunya (actual Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya) perquè disposava d'un servei de documentació i d'uns locals adequats per a la seva conservació.

L'any 2000 es va signar un conveni de col·laboració entre el Departament de Medi Ambient, l'ICGC i l'Institut d'Estudis Catalans per dur a terme un inventari, tasca que va finalitzar el 2002. Actualment el fons és de consulta pública a la Cartoteca de l'ICGC i l'inventari també es pot consultar en línia. També es poden consultar i descarregar gratuïtament una selecció de fotografies relacionades amb el SMC.

 

Fons Històric d'Endesa

La Fundació Endesa impulsa projectes de desenvolupament social en el terreny de la innovació educativa, de formació per a l'ocupació o de reducció de l'impacte ambiental en zones industrials i promoció de l'eficiència energètica, entre altres. També s'encarrega de la gestió del Fons Històric de la companyia que té l'objectiu de recuperar, preservar i donar difusió del patrimoni industrial i històric de l'empresa dels últims 140 anys amb finalitats divulgatives, culturals i educatives.


Comentaris

envia el comentari