Catalunya Diari

Endesa cedeix a Vilaller 1.100 fotos de la construcció de les dues centrals

Aquest material, juntament amb un rodet de turbina, formarà part del futur museu etnogràfic del municipi

Imatge del 1948 de la central de Senet
Imatge del 1948 de la central de Senet | LleidaDiari.cat

La Fundació Endesa, a través del seu Fons Històric, ha cedit a l'Ajuntament de Vilaller (Alta Ribagorça) una còpia digital de 1.100 imatges relatives a la construcció de les centrals hidroelèctriques de Senet (1951) i Vilaller (1952). Així mateix, com a complement a la història, ha cedit també a l'Ajuntament un rodet de turbina tipus Francis com a material per al futur museu etnogràfic de Vilaller. L'acte d'entrega s'ha fet aquest dilluns a Vilaller dins el marc d'una jornada sobre els orígens industrials a la comarca. L'alcaldessa del municipi, Maria José Erta, ha dit que aquest centre acollirà una sala dedicada als orígens industrials miners i hidroelèctrics amb material procedent del Fons Històric de la Fundació Endesa. 

Erta ha explicat que el projecte es troba en un estat embrionari i ha volgut anunciar que portarà el nom del pintor, Víctor Pérez Pallarès. La responsable del Fons Històric d'Endesa, Vanesa López, ha explicat que les fotos cedides a l'Ajuntament de Vilaller són de tot el procés de construcció de les centrals que comença l'any 1946 i finalitza cinc anys més tard. Les imatges són de caràcter industrial i documenten tot el procés de construcció, des dels treballs topogràfics fins a la construcció dels canals, les preses o les centrals. López ha destacat la importància de les imatges que documenten l'aspecte més humà com la feina dels operaris treballant i en el seu temps de lleure.

La directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, entrega a l'alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta
La directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, entrega a l'alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta | LleidaDiari.cat

 

La directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, ha destacat la «clara vocació de desenvolupament social a través dels seus projectes educatius, la formació per a l'ocupació, el compromís amb el medi ambient i iniciatives culturals» de la companyia Endesa. Maria José Erta ha parlat del futur museu i ha dit que tot el material cedit formarà part de la part d'història industrial del municipi i ha dit que hi haurà altres sales que abordaran les tradicions i la cultura del Pirineu i la comarca.


Comentaris

envia el comentari