Endesa instal·la gravadores per a estudiar el comportament dels ratpenats

Dotze gravadores d'última tecnologia monitoritzaran durant tot l'any el comportament de les colònies de quiròpters establertes a galeries i túnels de diverses centrals hidràuliques d'Endesa així com algunes coves.

 

En el cas de Catalunya, s'han col·locat aquests dispositius als recintes de les centrals de Camarasa i de Canelles, mentre que a Aragó, a diverses coves i túnels d'origen hídric repartits entre els municipis d'Osca i Mequinenza. Aquests dispositius han estat desenvolupats pel mateix Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

El CTFC aporta des de l'any 2013 interessants projectes i dades en el marc del programa d'Endesa Endesabats a diferents zones d'Espanya. Aquest programa, mitjançant l'estudi del comportament dels quiròpters a les instal·lacions hidràuliques, té l'objectiu d'estudiar aquest grup d'espècies per millorar el seu hàbitat alhora que n'obté més informació científica, de gran valor per contribuir a la seva conservació.

Endesa instal·la gravadores per a estudiar el comportament dels ratpenats

Endesa instal·la gravadores d'última tecnologia per monitoritzar i estudiar el comportament dels ratpenats | Endesa

 

Un salt qualitatiu en el projecte

Des dels seus inicis, els tècnics d'Endesabats del CTFC, han anat fent seguiment de les colònies de quiròpters a coves i túnels mitjançant gravacions, captures i fototrampeig entre altres tècniques. La incorporació d'aquestes 12 gravadores permet fer un salt qualitatiu en el projecte. I és que, amb una programació establerta per enregistrar sons una nit a la setmana, poden estar més de 5 mesos registrant sense necessitat d'interferència humana.

 

Aquest punt que pot semblar anecdòtic, és, en canvi, cabdal. La presència de l'èsser humà, per molt que s'intenti minimitzar, sempre interfereix d'alguna manera en el comportament de qualsevol animal, i de manera molt especial, en els ratpenats. Així, reduint l'intrusisme, es té una informació molt més real sobre el comportament d'aquestes espècies: quan arriben, quan surten a caçar, quan es reprodueixen, entre quins refugis es mouen durant l'any, etcètera, fet que proporciona una radiografia completa sobre el comportament d'aquestes colònies.

 

Una freqüència que permet enregistrar els ultrasons

Les gravadores tenen una freqüència que permet enregistrar els ultrasons i identificar els diferents tipus de quiròpters a partir de programes específics d'identificació automàtica de sons i gràcies a l'experiència d'identificació dels investigadors del CTFC.

 

De fet, les proves realitzades durant els passats mesos, han permès obtenir les primeres dades alhora que verifiquen el bon funcionament del sistema. A tall d'exemple, a la galeria de la presa de Camarasa, entre els mesos d'abril i d'agost es van comptabilitzar gairebé 800 contactes auditius del ratpenat de cova (Miniopterus schreibersii) i més de 9.000 de peus grans (Myotis capaccinii).