Catalunya Diari

Inversió milionària a les Garrigues per a reformar la seva línia elèctrica

Aquesta intervenció és la més important que la companyia realitza a Lleida en els últims anys

Endesa ha començat els treballs de reforma integral d'una línia elèctrica de mitjana tensió de 44 quilòmetres de longitud a les Garrigues amb el doble objectiu de millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament a set municipis i de protegir l'avifauna a la comarca. L'actuació, que suposa una inversió d'1 milió d'euros, aportats íntegrament per la Companyia, beneficiarà les poblacions de Castelldans, l'Albagés, el Soleràs, els Torms, Puigverd de Lleida, Granyena de les Garrigues i Juncosa.

Aquesta intervenció, la més rellevant, de lluny, que la companyia ha dut a terme a la demarcació de Lleida en els últims exercicis, comportarà la substitució de tot el cablejat existent a la línia. Així, es canviaran 10,3 quilòmetres de cable convencional per nova línia trenada i 34,3 quilòmetres de xarxa per cables folrats.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En total, 44,6 quilòmetres de línia de 25 kV de nova tecnologia. En aquest sentit, el cable trenat representa una reducció important de les mides i l'amplitud física de la línia, ja que les tres fases es mantenen unides, però aïllades, fet que evita contactes no desitjats per culpa del vent o d'altres agressions externes.

El nou cablejat té un disseny més robust i resistent als fenòmens meteorològics

El nou cablejat té un disseny més robust i resistent als fenòmens meteorològics adversos, alhora que es guanya en seguretat i queda molt més integrat en l'entorn natural, ja que es redueix de manera notable el seu impacte visual. A més, aquest nou disseny suposa una clara mesura anticol·lisió pels ocells ja que reforça visualment la presència del cable, de manera que deixa d'esdevenir un risc per a l'avifauna allà on queda instal·lat i ajuda a facilitar la convivència entre les infraestructures i els ecosistemes i salvaguardar les espècies que hi habiten o transiten.

L'actuació, que mantindrà la infraestructura existent, però totalment renovada, comportarà també la substitució dels 320 suports de fusta de què disposa l'actual línia. Els nous, fabricats de polièster reforçat amb fibra de vidre, no només són més resistents, sinó que queden més ben integrats en el paisatge i són immunes a l'acció dels picots, que fins ara els malmetien. D'aquesta manera, de retruc, també es minimitzarà l'impacte visual de la infraestructura. A més, bona part de la substitució es realitzarà amb l'ajuda d'un helicòpter, de manera que s'evita impactar als conreus d'oliveres i agilitza, en molt, el procés.

Igualment, cal subratllar que la totalitat de la nova línia comptarà amb dispositius de protecció de l'avifauna, que s'han dissenyat per trams i estudiats cas a cas, tenint en compte la climatologia, la flora i la fauna, de manera que s'aplicarà en cada suport la tecnologia més adequada per tal de minimitzar les interaccions amb l'entorn. Aquesta anàlisi permetrà adequar cada suport segons tres eixos: la reforma del cap de la torre, la modificació i redistribució d'aparellatges ja existents o la instal·lació d'elements de protecció, d'anticol·lisió –espirals i espantaocells– o antiposada.

Aquests dispositius aïllants redueixen el risc elèctric

D'aquesta manera, es pot des de redissenyar les estructures metàl·liques fins a col·locar fundes protectores en grapes o ponts fluxos, fundes de silicona, folrar cables i elements conductors, col·locació d'aïlladors polimèrics, eliminar seccionadors... En qualsevol cas, aquests dispositius aïllants redueixen el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que en estendre les ales hi pot haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric.

Així mateix, en alguns casos, s'hi han instal·lat uns elements anomenats salva ocells que consisteixen en unes balises en forma d'ocell que eviten que les aus s'hi apropin, així com elements anticol·lisió, en el cas de les línies d'alta tensió. Només l'any passat, la companyia va adequar a les comarques de Lleida 262 suports, amb una inversió global de 864.000 euros.

Imatge de la nova instal·lació d'Endesa a les Garrigues
Endesa inverteix 1 MEUR per reformar una línia elèctrica a les Garrigues i millorar el servei a set municipis | LleidaDiari.cat

Aquesta remodelació inclourà, a més, la retirada dels 1.410 aïlladors de vidre i porcellana tradicionals de què disposa l'actual línia, que seran substituïts per 723 unitats polimèriques, que és un compost fabricat a base de fibra de vidre i silicona i que aporta significatius avantatges respecte als anteriors. En concret, són més flexibles, tenen un pes més lleuger i una major resistència a les inclemències meteorològiques com la calamarsa, les pedregades, o les descàrregues de llamps; o el vandalisme, com els trets dels caçadors.

Els treballs duraran, com a mínim, un any

Els treballs, que és previst que durin, com a mínim, un any, es complementaran amb la construcció de quatre nous punts de maniobra, que se sumen als ja existents. Aquests nous interruptors estaran telecomandats, una aplicació essencial en una línia elèctrica tan llarga com aquesta i amb tantes ramificacions, ja que no només facilitaran els treballs de manteniment –tot minimitzant al màxim l'afectació als clients, sinó que permetran, si n'hi hagués, aïllar incidències.

El telecomandament és un sistema de control remot que permet realitzar maniobres d'operació a distància. Així, des del Centre de Control que Endesa té a Barcelona, es poden accionar els dispositius de les instal·lacions sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d'incidències, siguin pròpies o derivades de l'acció d'agents externs. D'aquesta manera s'estalvia temps en la localització d'avaries, amb la consegüent reducció del temps d'interrupció del subministrament elèctric als clients que s'alimenten d'aquestes instal·lacions.


Comentaris

envia el comentari