Catalunya Diari

Endesa inverteix gairebé 6 MEUR per a reformar la xarxa elèctrica del Pirineu

Un total de 27 suports s'han pintat amb un tractament cromàtic per reduir l'impacte visual

Endesa ha invertit gairebé 6 milions d'euros en els treballs de reforma tecnològica de part de la xarxa elèctrica d'alta tensió a 110 kV del Pallars Jussà i de la Noguera. L'objectiu dels treballs és reforçar la garantia del transport d'electricitat, fet que reverteix en beneficis pels més de 16.000 clients que depenen de les infraestructures.

 

L'actuació ha consistit a renovar dues línies centenàries ja existents amb una de nova construcció de 27 quilòmetres de longitud. Aquest tram, que connecta la subestació Pobla (ubicada a la Pobla de Segur) i la subestació Ponts, permet augmentar la seva resiliència enfront condicions meteorològiques adverses, millorant la fiabilitat i augmentant la potència que, originàriament, transportaven les dues traces anteriors.

 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

 

S'han instal·lat 98 torres metàl·liques

Així, s'han instal·lat 98 torres metàl·liques per traçar la nova línia aèria que compta amb una potència màxima nominal de 152 MVA per circuit. La infraestructura s'ha construït amb elements d'última tecnologia, com els aïlladors polimèrics que substitueixen les anteriors peces fetes de porcellana i vidre. A més, s'ha estès un nou cable de fibra òptica que permet millorar els sistemes protectius en ambdós extrems de la línia.

 

La posada en servei de la nova línia ha permès deixar en desús les existents fins ara, per la qual cosa s'està procedint al seu desballestament. Així, s'ha desmuntat més de 55 quilòmetres de cablejat de dues línies aèries centenàries (27.500 metres cadascuna) i 177 torres metàl·liques. Aquesta reforma redueix en un 40% el nivell d'afectació del territori comprès entre la subestació de Pobla i la subestació de Ponts, que passa dels 410.000 m² d'abans als 250.000 m² amb la nova traça.

 

Seguint les directrius del Departament de Medi Ambient

La reforma s'ha dut a terme seguint les directrius del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i, per tant, incorporant elements i dispositius per adaptar la línia per a protegir tant l'entorn com la flora i fauna. Un total de 27 suports s'han pintat amb un tractament cromàtic per reduir l'impacte visual i totes les torres compten amb dispositius de protecció d'avifauna per tal d'evitar electrocucions i fer visibles els cables a les aus des de la distància.

 

Així, l'operació mostra el ferm compromís de la Companyia per seguir progressant en matèria ambiental i adaptant les instal·lacions a les necessitats de les comarques del Pallars Jussà i de la Noguera. Els treballs realitzats formen part dels plans d'inversió de la Companyia a la demarcació de Lleida i tenen l'objectiu de dotar la infraestructura de transport elèctric dels darrers avenços i millores tecnològiques de manera que es guanya en seguretat i fiabilitat, fet que reverteix en una millora del servei a tots els clients.

 

També et poden interessar...



Comentaris

envia el comentari