Catalunya Diari

Endesa participa en l'alliberament de tortugues mediterrànies a les Garrigues

El projecte de reintroducció va començar el 2015 amb l’adequació de la finca i el juny de 2016 es va realitzar la primera posada en llibertat d’exemplars

Imatge de les tortugues
Imatge de les tortugues | LleidaDiari.cat

Endesa participa en el projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni) a la comarca de les Garrigues, en una zona adjacent al Parc Natural del Montsant. L'associació Trenca, encarregada del projecte, i el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) amb l'ajuda de voluntaris han alliberat 33 tortugues que viuran en semillibertat a la finca i que se sumaran a les 82 alliberades en aquests últims anys. El projecte que duu a terme l'associació Trenca, en el qual Endesa participa des de l'inici, té com a objectiu principal la creació d'un refugi per a la tortuga mediterrània per, conjuntament amb altres projectes similars, augmentar a diferents zones de Catalunya les interconnexions entre les escasses poblacions salvatges que existeixen d'aquest animal a l'Europa Occidental.

En concret, es pretén invertir la tendència històrica de les tortugues, que per la seva naturalesa dòcil i amistosa, han estat més un animal de companyia que un animal salvatge. Tal és el punt que es troba en perill d'extinció i, encara que el nombre d'exemplars en captivitat és molt nombrós, en estat natural no n'hi ha gaires a tota Europa i, menys encara a la Península. De fet, només es troben en estat salvatge a Catalunya i Mallorca. Per la qual cosa, projectes com aquest són de vital importància per, a la llarga, capgirar aquesta situació crítica per l'espècie. En una primera fase, amb la participació d'Endesa, es va adequar una finca per crear l'hàbitat ideal per a les tortugues i, per això, entre els treballs es van construir dues bases impermeabilitzades amb argila de 400 i 100 m² respectivament. També es van fer els tancaments necessaris per a protegir dels possibles depredadors –porcs senglars i guineus– a les tortugues alliberades. De fet, quan el tancat va estar enllestit, es va fer un primer alliberament el juny de 2016 de 52 exemplars, i el setembre de 2017 el segon amb 30 individus.

Imatge de les tortugues en llibertat
Imatge de les tortugues en llibertat | LleidaDiari.cat

 

Els tècnics encarregats del projecte realitzen seguiments periòdics i identifiquen els exemplars mitjançant tres mètodes. Per una banda, totes les tortugues alliberades porten un xip subcutani per facilitar el seu seguiment. Per altra, se'ls realitza una marca a l'escata de la closca amb un codi numèric que les identifica individualment i, per últim, el patró de les plaques de la closca és únic i, per tant, es pot fer un seguiment acurat. D'aquesta manera, en els casos en què es troben individus durant el seguiment, cosa gens senzilla, a causa de l'extensió de la finca i les condicions de vida de les tortugues, es pot fer un registre i seguiment dels exemplars així com un reconeixement físic de les seves condicions (pes, mida, estat...).

Els resultats són, fins al moment, molt satisfactoris, ben és cert que, encara que no es pot conèixer amb exactitud el nombre real de la població, s'han vist parelles reproduint-se i inclús cries, el que evidencia l'èxit del projecte i, per tant, d'aquesta població de tortugues. Aquest projecte s'emmarca dins del Pla de Conservació de la Biodiversitat d'Endesa i es tracta d'una actuació tant en l'àmbit ambiental com social enfocada a la promoció del desenvolupament rural sostenible, l'educació ambiental i la protecció de la tortuga mediterrània. Més informació a https://www.endesa.com/es/sostenibilidad.html

Com és la tortuga mediterrània?

La tortuga mediterrània (Testudo hermanni) és un rèptil herbívor i diürn que pot arribar a viure entre 40 i 60 anys. Els mascles, més petits que les femelles, tenen la cua llarga, robusta i gruixuda, totalment diferent de les femelles (la cua és petita i curta). La closca presenta taques negres i grogues a la part superior i a la inferior dues bandes negres, característiques de l'espècie. Poden pondre fins a tres ous (d'agost a setembre), d'una a tres vegades per temporada. Passen un període d'hivernació que va des de finals d'octubre a mitjans de març. Pel que fa als sentits, tenen molt desenvolupada la visió i l'orientació, són capaces de tornar al seu territori, encara que se'ls allunyi centenars de metres.

  


Comentaris

envia el comentari