Les entitats animalistes segueixen amb dubtes sobre la mort de l’os Cachou

Imatge de detall del rostre de l'os Cachou mort el 9 d'abril del 2020

L'entitat alerta que no restaran indiferents a qualsevol dada que pugui verificar la intervenció humana en el decés | LleidaDiari.cat

L'entitat conservacionista Depana ha lamentat la mort de l'os Cachou perquè estava destinat a «aportar el seu llinatge a l'homogènia colònia ursina del Pirineu». 

 

Depana ha dit que confia que la informació que es faciliti sobre la mort de l'os Cachou sigui «fiable, transparent i rigorosa» i espera a tenir les conclusions definitives de la necròpsia de l'animal i de l'anàlisi toxicològica per poder emetre un judici de valor amb tots els elements. Els conservacionistes han recordat que l'os bru és una espècie protegida i catalogada en perill d'extinció i afirmen que qualsevol intervenció humana que hagi pogut tenir a veure amb aquest «luctuós esdeveniment» seria revisable en «seu penal com un presumpte delicte contra la fauna amenaçada».

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Asseguren que eramascle adult, sa i en bones condicions

Depana ha dit que «mai és una bona notícia la mort d'un ós bru» i especialment quan es tracta d'un «mascle adult, sa i en bones condicions que ha superat sense novetats la hivernada». Cachou era l'únic descendent conegut de Balou (mort en accident fa uns tres anys) i, per tant, aportava important variacions en la genètica successòria dominant del veterà Pyros (desaparegut i donat per mort l'any passat, en principi per causes naturals). Depana demana que no s'especuli sobre la seva mort fins sense tenir els resultats de la necròpsia i qualifica les reaccions de les administracions de «tèbies» en presentar-lo com un «ós conegut per la seva ferocitat».

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

La població d'ossos als Pirineus arriba als 52 exemplars

El Grup de Seguiment Transfronterer de l'os bru als Pirineus ha fet balanç de la població d'os bru del 2019, i de les actuacions de seguiment i conservació dutes a terme durant el passat exercici.

 

Ha estat en una reunió telemàtica a conseqüència de la crisi sanitària del coronavirus, en què han participat representants de la Generalitat, el Conselh Generau d'Aran, el Govern d'Andorra, l'Aragó, Navarra, França i la Fundación Oso Pardo. Les darreres xifres mostren que la població d'ossos assoleix ja els 52 exemplars, davant dels 40 que inicialment es van identificar el 2018 (tot i que indicis posteriors van situar aquesta xifra en 49 individus). Aquesta xifra correspon al nombre mínim d'ossos detectats en un any determinat, i es revisa anualment. Per tant, el 2021 es tornarà a revisar aquesta xifra inicial de 52 exemplars.