Catalunya Diari

Els establiments de turisme rural de l'Alt Urgell i la Cerdanya, gairebé plens per Cap d'Any

Aquestes dades contribueixen a tancar en positiu un 2017 que ha notat un canvi de tendència respecte als anys de la crisi econòmica

Una família mirant les cabres de la casa rural Cal Serni de Calvinyà, a Les Valls de Valira
Una família mirant les cabres de la casa rural Cal Serni de Calvinyà, a Les Valls de Valira | LleidaDiari.cat

Les cases i hotels de turisme rural de les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya, així com els de la resta del Pirineu, arribaran a la pràctica plena ocupació de cara a la festivitat de Cap d'Any. De fet, les darreres reserves que s'han pogut fer pel 30 de desembre al 2 de gener es van efectuar fa dos mesos, segons dades de l'Associació de Turisme Rural de l'Alt Urgell i la Cerdanya (TRAU). Tot plegat contribueix a tancar en positiu un any en què s'ha registrat una tendència a l'alça respecte als anteriors, amb una ocupació mitjana d'entre el 75 i el 80% durant els ponts festius i els períodes de vacances, gairebé el doble de les xifres registrades durant la crisi econòmica.

Les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya compten amb més de 1.600 places d'allotjament rural, distribuïdes per uns 400 establiments que estan adherits a l'associació TRAU. Es preveu que per Cap d'Any, que enguany se celebrarà la nit de diumenge a dilluns, s'arribi a una ocupació que fregui el 100%. De fet, les primeres demandes es van atendre a l'estiu i entre els mesos de setembre i octubre es va esgotar la disponibilitat, per la qual cosa les persones que passaran aquesta festivitat en una casa o hotel rural han reservat amb molta antelació.

En termes globals, aquest 2017 ha sigut positiu per al turisme rural, ja que s'ha notat un canvi de tendència respecte als anys anteriors, sobretot al moment en què la crisi econòmica era més greu quan, segons ha dit el president de TRAU, Josep Maria Troguet, «l'ocupació s'havia situat per sota del 50 i del 30 per cent». De cara als dotze mesos vinents, s'espera poder mantenir les xifres d'enguany o, fins i tot, superar-les. De fet, els bons auguris per 2018 s'expliquen perquè alguns establiments com el seu, Cal Serni, que ofereix una quinzena de places, ja tenen reserves de cara a Setmana Santa.

Dues dones allotjades a la casa rural de Cal Serni de Calvinyà, a Les Valls de Valira
Dues dones allotjades a la casa rural de Cal Serni de Calvinyà, a Les Valls de Valira | LleidaDiari.cat

 

La cerca de «tranquil·litat» i el contacte amb la natura continua sent la principal motivació del perfil de client de cases i hotels rurals. Aquest és el cas de la Melania Blanco, que ara viu a Madrid i ha optat per passar uns dies amb part de la seva família de Barcelona i Salamanca a Cal Serni, al nucli de Calvinyà, a Les Valls de Valira (Alt Urgell). És la primera vegada que opten per allotjar-se al Pirineu en un establiment d'aquest tipus i asseguren que han quedat sobtats per l'àmplia oferta d'activitats que li ofereix tant la casa com l'entorn.

En el conjunt del Pirineu, el ple als allotjaments rurals s'assolirà també durant el cap de setmana i fins al 2 de gener i ve precedit, segons dades del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, per la previsió d'un registre mitjà d'ocupació del 80 per centre des de Sant Esteve al 29 de desembre, sent l'opció del turisme rural la més alta, seguida pels hotels (65%) i els bungalous (60%). Mentre, a partir de dimecres vinent i fins al diumenge 7, es preveu que l'ocupació pugui baixar fins a unes xifres d'entre el 40 i el 75 per cent, segons la modalitat d'allotjament i la zona. Des del Patronat estimen que més de 100.000 turistes visitaran les comarques de Lleida durant les festes de Nadal i que les estacions d'esquí vendran al voltant de 250.000 forfets.


Comentaris

envia el comentari