Catalunya Diari

Les estacions d'esquí lleidatanes es preparen per obrir malgrat la Covid

Els hotelers del Pirineu alerten que el sector turístic «estarà tocat de mort» si no poden obrir les estacions d'esquí

Imatge de les pistes d'esquí de Baqueira Beret
Els hotelers del Pirineu alerten que el sector turístic "estarà tocat de mort" si no poden obrir les estacions d'esquí | LleidaDiari.cat

La temporada d'esquí, com altres molts sectors, és enguany una incògnita. La incertesa per la situació de la Covid-19 i la seva evolució és la tònica general per a molts sectors turístics que no saben si podran obrir amb tranquil·litat o garanties. Això no obstant, les ganes de treballar i de fer gaudir amb la neu a tots els amants de l'esquí no hi falten mai, per tant, les estacions lleidatanes ja comencen a escalfar motors per a la seva somiada obertura.

En aquest sentit, des de Baqueira Beret (Val d'Aran) han anunciat que, si tot va bé, la seva data d'obertura és el pròxim divendres 4 de desembre. Cal recordar que aquesta és una data molt assenyalada pel sector de l'esquí, ja que, normalment, és el pont de desembre l'escollit per a començar la temporada. Tal com van mostrant a través de les xarxes socials, l'estació de Baqueira ja està coberta de neu i només falta enllestir els últims detalls per acollir els primers esquiadors. Tanmateix, han posat en marxa el BaqueiraPass que ja es pot aconseguir per a la temporada 2020/21.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Les estacions pallareses i de l'Alta Ribagorça, també estan preparades

Per la seva banda, les estacions pallareses gestionades per FGC d'Espot i Port Ainé i, per primer cop, la de Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, també han assegurat que ho tenen tot preparat per a poder obrir a partir del mes de novembre. Les estacions s'han adequat a la situació sanitària actual i destaquen que el fet que l'esquí sigui un esport a l'aire lliure en facilita la seva pràctica. Tot i això, reconeixen supeditats al que determinin les autoritats sanitàries, encara que la intenció és «obrir amb la màxima tranquil·litat possible».

En relació a les novetats de preu d'enguany, des de FGC han endegat una promoció de forfeits de temporada a Boí Taüll i Forfet Temporada FGC Turisme. Aquests paquets permeten l'accés a les set estacions d'esquí nòrdic, així com una nova política de cancel·lació, garantia de 90 dies d'esquí en cas de tancament per la Covid-19.

La situació de l'esquí nòrdic

Paral·lelament, la tècnica de la Mancomunitat de les Estacions d'Esquí Nòrdic, Imma Obiols, que engloba set estacions d'esquí, ha assegurat que volen ser «optimistes» tot i ser conscients que aquesta temporada no només hauran de patir per l'arribada de la neu, sinó també per l'evolució de la pandèmia. Així, ha reconegut que la situació actual ha fet disminuir la venda de forfets de temporada respecte a altres anys, però ha dit que espera «que la gent s'animi i caigui una primera nevada». Respecte a l'adaptació dels complexos, ha explicat que s'estan introduint canvis en els espais de taquilles, d'escoles d'esquí i de lloguer de material amb la finalitat d'evitar cues.

Així, s'està separant la zona dels esquís i la de les raquetes i s'estan dissenyant sentits de circulació. Mentrestant, als bars i restaurants es compartimentaran àrees específiques per a cada grup escolar per evitar que aquests es barregin. Per últim, estan treballant per poder oferir un sistema de venda per Internet, sobretot encarat al forfet de dia i al lloguer de material. En aquest sentit, esperen l'ajuda d'alguna administració per poder-ho fer possible, ja que no en disposen de recursos econòmics suficients per implantar-ho.

Preocuació en el sector hoteler

Les darreres restriccions per frenar la covid-19 han posat en alerta diverses activitats econòmiques vinculades al turisme de neu del Pirineu. Mentre les estacions d'esquí afirmen que estan preparades per poder obrir, altres sectors veuen amb preocupació el futur. Tant la Federació d'Hostaleria de Lleida com el gremi del Ripollès asseguren que si no es posen en marxa els complexos per a la pràctica de l'esport blanc, estaran «tocats de mort». A més, diuen que la incertesa actual fa molt difícil planificar plantilles.

Per la seva banda, les escoles d'esquí reduiran personal de forma dràstica perquè creuen que no comptaran amb grups escolars entre setmana i algunes agències de viatges ja han vist disminuir la seva activitat en més d'un 90%. El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, creu que la incertesa i el fet d'haver perdut la tardor fan que l'estat d'ànim del sector estigui «per terra» i que sigui «molt complicat» planificar la plantilla. Entre les mesures de prevenció, els establiments han organitzat equips diferenciats i torns per no coincidir entre ells i així evitar haver de tancar en cas d'un positiu.


Comentaris

envia el comentari