Catalunya Diari

Un estudi apunta que l’atenció multidisciplinària augmenta la supervivència i qualitat de vida dels pacients

Els resultats reforcen també el valor d’una atenció centralitzada de la malaltia

La implementació d’un model d’atenció multidisciplinària repercuteix de forma positiva i directa en els índexs de supervivència i satisfacció dels pacients d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA).
 

Així ho apunta un estudi realitzat a l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) de Barcelona per la doctora Mònica Povedano per a la seva tesi doctoral. Concretament, xifra en sis mesos de mitjana l’augment de la supervivència dels pacients atesos en una unitat integrada per professionals de diferents disciplines.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Les principals variables que fan possible aquest augment són l’aplicació oportuna de l’assistència respiratòria i de la gastrostomia, així com la durada de tots dos. 
 

La tesi tracta el canvi en l’abordatge clínic dels pacients d’ELA, l’impacte d’aquest canvi en la supervivència, així com la relació dels factors mediambientals amb la malaltia.

Pla mitjà d'una professional del Laboratori Clínic de la Fundació Salut Empordà processant mostres de PCR
Un estudi apunta que l’atenció multidisciplinària augmenta la supervivència i qualitat de vida dels pacients  | ACN

Dades de 400 pacients tractats

L’estudi recull dades de gairebé 400 pacients tractats a l’HUB. Del total, 54 van ser atesos per un neuròleg general entre els anys 1991 i 2000, i 344 per la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona (UFMM) entre el 2001 i el 2012.
 

La UFMM de l’HUB està integrada per professionals de neurologia; pneumologia; rehabilitació i fisioteràpia; nutrició i dietètica; psicologia (gràcies a la col·laboració amb la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls); teràpia ocupacional; treball social; epidemiologia; infermeria i cures pal·liatives. Així, en un mateix dia el pacient es visita de forma consecutiva amb tots els especialistes de la unitat.
 

Pel que fa a la satisfacció envers l’atenció a la UFMM, un 92% dels pacients consultats va valorar la informació rebuda, el respecte als seus drets com a pacients, la coordinació i el tracte com a bons o molt bons.
 

En aquest sentit, a la tesi doctoral també es refuta la creença que l’atenció del pacient d’ELA suposa una despesa directa molt elevada per als centres sanitaris. La mitjana d’aquesta despesa directa és de 5.574 euros per pacient i any, segons conclou l’estudi de pacients atesos a la UFMM de l’Hospital de Bellvitge entre els anys 2016 i 2019.
 

D’altra banda, a la tesi també s’identifiquen una vintena de localitzacions territorials a Catalunya per a les quals poden tenir una especial rellevància variables ambientals, com ara la presència de determinats productes químics agrícoles i la proximitat d’infraestructures viàries estratègiques amb una alta densitat de trànsit.


Comentaris

envia el comentari