Catalunya Diari

Un estudi mostra que les vacunes COVID-19 redueixen infeccions, ingressos i mortalitat per COVID-19 en un 90%

El nou estudi publicat a la pretigiosa BMJ assenyala els efectes beneficiosos en els participants en la investigació fins als 6 mesos posteriors a l'administració de les vacunes de la COVID-19

Un nou estudi col·laboratiu entre l'Institut Català de la Salut, el Departament de Salut de Catalunya i el Centre d'Estadística en Medicina (NDORMS) de la Universitat d'Oxford ha confirmat grans reduccions de les infeccions per COVID-19, hospitalitzacions i mortalitat.
 

L'estudi va incloure gairebé 30.000 residents de residències de persones grans altament vulnerables que estaven poc representats en assajos clínics anteriors.
 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

A més, es van estudiar més de 26.000 professionals de les residències de persones grans i més de 60.000 treballadors sanitaris, amb reduccions en les infeccions comparables a les observades en els residents de residències de gent gran. Es van seguir aquests participants per un total de fins a 6 mesos.

Primer pla de la mà d'un sanitari subjectant un vial d'AstraZeneca
Un estudi mostra que les vacunes COVID-19 redueixen infeccions, ingressos i mortalitat per COVID-19 en un 90% | Europa Press

Pla útil per pacients i professionals

«Aquest estudi confirma el gran valor dels programes de vacunació en curs per reduir la transmissió de COVID-19 i la càrrega i la mortalitat sanitàries relacionades», afirma la doctora Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública de Catalunya. «Eñ nostre pla per donar prioritat als més exposats al virus, inclosos els nostres treballadors sanitaris, també ha demostrat ser útil per mantenir els pacients i els professionals segurs mentre ens atenen».
 

«També es posa de manifest la necessitat de fer estudis d'avaluació utilitzant les grans bases de dades disponibles que inclouen a la major part de la població, sobre tot a aquella que no està representada als assaigs clínics i que pot ser la més vulnerable».
 

Segons el doctor Prieto-Alhambra, professor de farmacoepidemiologia a Oxford i autor sènior de l'article: «Estem col·laborant internacionalment per produir proves sòlides sobre el risc-benefici de les vacunes contra el COVID. S'estan utilitzant dades del món real vinculades de Catalunya i d'altres parts del món per a l'estudi de la seguretat de les vacunes. Aquí hem utilitzat dades relacionades d'atenció primària, hospitalària, de vacunacions i de laboratori de Catalunya per ampliar els nostres coneixements sobre la seva efectivitat en subpoblacions especials. Els resultats demostren una efectivitat molt bona en totes les poblacions estudiades, en línia amb els assajos clínics previs».
 

L'estudi, publicat al British Medical Journal (BMJ), i del que havia circulat prèviament una versió preprint amb dades preliminars d'un període previ i un seguiment més curt, serà útil per comprendre els beneficis de les vacunes COVID-19 més enllà dels assajos controlats aleatoris ben controlats i en poblacions poc representades en estudis anteriors fins ara.


Comentaris

envia el comentari