Catalunya Diari

Troben exemplars d’una granota que estava a punt d’extingir-se a Bolívia

Els experts han trobat fins a 5 nous membres d’aquesta espècie en un bosc del país. Fins ara, es creia que només hi havia un exemplar viu i solitari, en Romeo

Imatge de la granota Romeo | Xarxes

Molt bones notícies les que ens arriben des de Bolívia per a la conservació del medi natural i de les seves espècies animals, cada cop més amenaçades per la mà de l’home, la contaminació i el canvi climàtic. Segons informa 'Live Science', Experts en la matèria han trobat fins a 5 nous membres d’una espècie de granota a Bolívia que estava a punt d’extingir-se. 

En concret, es tracten de 5 membres de 'Telmatobius yuracare', una espècie de granota que habita en aquest país de Sud-Amèrica i que, fins ara, només comptava amb un exemplar solitari en vida, en Romeo, un mascle que no tenia amb qui aparellar-se i que, per tant, estava condemnat a certificat l’extinció de la seva espècie quan morís.

No obstant, i segons expliquen des del Museu d’Història Natural Alcide d’Orbigny de Bolívia, que ha donat a conèixer la gran notícia aquestes últimes hores, la troballa d’aquests nous exemplars obre la porta a una més que probable reproducció de l’espècie. 

L’esforç constant per trobar nous exemplars de la granota

La troballa ha estat possible gràcies a que el museu i l’ONG Global Wildlife Conservation van impulsar una iniciativa a través de les xarxes socials per captar fons i incrementar així els esforços per trobar a contrarellotge exemplars d’aquesta espècie. Així, es va poder organitzar un nou estudi i la primera expedició en una dècada amb quatre integrants a la selva de Bolívia. 

Després d’una jornada de recerca pels espessos boscos bolivians que va ser esgotadora per a tot l’equip i sense cap resultat, la sort els va somriure de cop. Just quan estaven a punt de tornar al campament base, van decidir rastrejar un últim rierol en una cascada. Va ser en aquest punt on, per sorpresa de tots, van veure una granota que, un cop capturada, van veure que era la que estaven buscant. En total es van trobar fins a 5 exemplars en aquest punt.

«Vaig entrar a fins d’un estanc format per la cascada i vaig atrapar-la. Un cop treta de l’aigua, vaig veure que el ventre de color taronja i em vaig donar compte de cop que tenia entre les mans la granota aquàtica esperada», explica emocionada Teresa Camacho, cap del departament d’herpetologia del museu.

Els científics intentaran ara reproduir les granotes trobades | Xarxes

 

Intentar-ho tot per garantir la supervivència de l’espècie

El balanç total de la captura és de dues femelles i tres mascles. Tots els exemplars es troben ara en quarantena al Centre K’ayra del museu Alcide. Els experts esperen ara que es recuperin i que rebin un tractament contra algunes malalties perilloses per a l’espècie, com ara la quitrodiomicosis.

Un cop s’acabi aquest procés, posaran en contacte una de les femelles amb en Romeo per veure si són capaços de dur a terme un emparellament natural. Si això no fos possible, els experts agafaran esperma de les granotes mascle per intentar fecundar els ous mitjançant la tècnica in vitro i garantir així la supervivència de l’espècie.  


Comentaris

envia el comentari