Catalunya Diari

Els fallaires del Pirineu acorden constituir un comitè per preservar l'essència de la festa

La Coordinadora de les Festes del Foc estarà formada per un total de 21 membres de Catalunya, Aragó, Andorra i França

Pla obert on es poden veure diverses falles dels participants a la X Trobada de Fallaires
Pla obert on es poden veure diverses falles dels participants a la X Trobada de Fallaires | LleidaDiari.cat

La comunitat de fallaires del Pirineu ha acordat constituir una Coordinadora de les Festes del Foc amb l'objectiu de mantenir els orígens i l'essència de la festa. La formaran set membres de Catalunya i l'Aragó, és a dir, un membre per comarca fallaire més un representant de l'Associació de Municipis Fallaires. A aquests s'hi sumaran set membres d'Andorra i uns altres set de França. La directora de la Càtedra d'Educació i Patrimoni Immaterials dels Pirineus de la Universitat de Lleida i fallaire, Sofia Isus, ha remarcat la importància d'aquesta Coordinadora per evitar que la festa «mori d'èxit».

Aquest ha estat el tema central que s'ha tractat a la desena Trobada Internacional de Fallaires del Pirineu que ha tingut lloc a la Pobla de Segur (Pallars Jussà) en la que han participat una cinquantena de representants de vint pobles de Catalunya, l'Aragó, Andorra i, per primer cop, també de França.

L'impuls del reconeixement per part de la UNESCO de les Festes del Foc als Pirineus

El reconeixement per part de la UNESCO de les Festes del Foc als Pirineus com a patrimoni de la humanitat l'any 2015 va suposar un impuls per a la valorització de la festa de les Falles, Haros, Halhas i Brandons. Aquest reconeixement ha fet que en els darrers anys nombrosos pobles recuperin o introdueixin aquesta tradició als seus calendaris. Concretament, pel reconeixement de la UNESCO, l'any 2015, hi havia 64 pobles inscrits mentre que en l'actualitat n'hi ha 94.

Pla general del debat per constituir un comitè internacional per salvaguardar la festa de les falles
Pla general del debat per constituir un comitè internacional per salvaguardar la festa de les falles | LleidaDiari.cat

 

En aquest sentit, una de les feines de la Coordinadora de les Festes del Foc serà la de decidir qui pot formar part d'aquest reconeixement de la UNESCO. «No es pot dir falles a tot el que es fa, hi ha d'haver criteris», ha explicat Sofia Isus, que ha remarcat la necessitat d'organització de la comunitat fallaire perquè la festa de les falles «no es banalitzi» a causa del turisme i, en definitiva, «no mori de l'èxit». La creació d'aquest comitè internacional per salvaguardar la festa de les falles ha estat el punt central de la X Trobada Internacional de Fallaires dels Pirineus que s'ha celebrat a la Pobla de Segur. Al debat hi han participat una cinquantena de representants de vint pobles i s'ha acordat que la trobada de l'any vinent se celebrarà a Occitània.

La Pobla de Segur acull la trobada per primera vegada

És la primera vegada que la Pobla de Segur acull la trobada, que ha estat organitzada per l'associació de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur. El seu president, David Garín, ha explicat que l'objectiu de la trobada és compartir experiències i «un motiu més de festa per debatre i resoldre dubtes». Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Marc Baró, s'ha mostrat «content» de poder acollir la trobada, ja que es tracta d'una festa «molt arrelada i que aglutina la major part del poble».

La X Trobada Internacional de Fallaires del Pirineu ha concentrat les activitats tècniques al matí mentre que al migdia i a la tarda s'han concentrat les activitats lúdiques. El dinar popular ha reunit unes 200 persones i el programa s'ha completat amb la conferència 'Cap a la salvaguarda de les Festes del Foc' a càrrec de Joan Reguant, una cercavila i el ball de fi de festa.

Les falles d'Alins
Les falles d'Alins | fallesalins.cat

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari