Catalunya Diari

Salut estudia realitzar tests d'antígens a les farmàcies

De ser així, les proves s'haurien de fer en condicions de seguretat per a usuaris i professionals i de privacitat

Imatge d'arxiu de la façana d'una farmàcia
Imatge d'arxiu de la façana d'una farmàcia. | ACN

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya aposta perquè les farmàcies facin tests d'antígens, coneguts com a ràpids, per detectar el coronavirus, segons s'ha pronunciat la consellera Alba Vergés aquest dilluns, sense donar-ne gaires més detalls. El coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, ha explicat que es prepararà un document marc perquè els tests es facin amb «totes les garanties» de traçabilitat; de seguretat per als usuaris i professionals i de privacitat, ja que, ha remarcat, es tracta d'una prova diagnòstica.

▶️ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

En aquest sentit, Mendioroz ha subratllat: «No ens interessa que hi hagi aglomeracions de persones, algunes amb símptomes i d'altres, sense. Els tests s'han de fer amb seguretat i poder-ne interpretar els resultats amb totes les garanties».

 

500.000 tests d'antígens

Fa aproximadament un mes, el Departament de Salut informava que desplegaria uns 500.000 tests d'antígens a Catalunya. L'objectiu de la compra era aplicar-los a persones amb símptomes i obtenir resultats en només vint minuts. Paral·lelament, Can Ruti, la Vall d'Hebron, Bellvitge i el Banc de Sang i Teixits han posat en marxa recentment una tècnica 'pulling' per detectar nous casos. En aquest sentit, els esmentats hospitals prenen mostres a vuit persones i s'analitzen d'una sola vegada. Si el resultat és negatiu, les vuit persones que s'han fet la prova es donen com a negatius. Si per contra, el resultat és positiu, aleshores es realitzen analítiques individualitzades.

Cal recordar, que a finals de setembre, la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, amb l'objectiu de detectar més ràpidament positius i contagiats de Covid-19 van incloure tests d'antígens com a eina ràpida de diagnòstic i cribratge. Els tests d'antígens permeten fer front al previsible augment de necessitats diagnòstiques per l'increment d'infeccions respiratòries com la grip. A més, han remarcat la necessitat d'establir circuits de diagnòstic per prioritzar en la realització de proves a les persones amb símptomes i les dirigides a l'estudi de brots en àmbits estratègics, com l'escola o centres sanitaris i sociosanitaris. Amb l'actualització de l'estratègia ara es recull la utilització de les dues proves en els diversos escenaris de diagnòstic i seguiment de casos i contactes.


Comentaris

envia el comentari