Catalunya Diari

La fibra òptica arribarà a la Val d’Aran el 2020

Vielha i Naut d’Aran quedaran connectats i la resta de municipis ho faran el 2023

Fibra òptica
Imatge de fibra òptica | LleidaDiari.cat

El Govern preveu fer arribar la fibra òptica de la Generalitat a la Val d'Aran l'any 2020, amb el desplegament a Vielha i al municipi de Naut d'Aran. Això serà gràcies a l'estesa de 22,2 quilòmetres de xarxa corresponents al tram Llavorsí – Vielha.

L'any 2023 s'arribarà a la resta de municipis, amb 39,8 quilòmetres més de desplegament. El Govern preveu mantenir i millorar els nivells de cobertura mòbil quan s'abordi el procés de migració a les xarxes 5G. L'acord s'ha tancat al Consell Executiu d'aquest dilluns al matí a l'Aran.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Altres anuncis del Govern a la Val d'Aran

D'altra banda, Govern de la Generalitat, a través del Departament d'Empresa i Coneixement, el Conselh Generau d'Aran i la Universitat de Lleida (UdL) signaran pròximament un conveni perquè les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) es puguin fer en occità, aranès a l'Aran. L'executiu de Quim Torra defensa que aquest conveni posa de manifest el compromís del Govern de donar resposta a la diversitat lingüística de Catalunya. D'aquesta manera en les Proves d'Accés a la Universitat de 2019 a què es presentin els estudiants d'Aran, s'inclourà l'opció de l'aranès en els enunciats de l'examen d'Història, matèria obligatòria per a tot l'alumnat. En successives convocatòries es podrà ampliar les matèries en què s'estableixi l'opció d'enunciats en aranès.

També aquest matí, s'ha anunciat que el Govern de la Generalitat ampliarà els mitjans traspassats per la Generalitat al Conselh Generau d'Aran en matèria d'acció social i destinarà 452.301 euros anuals a la futura residència per a la gent gran i centre de dia del municipi de Les. Per la seva banda, el Conselh Generau d'Aran està treballant en la reforma d'un edifici existent per a la implantació de la residència i centre de dia per un import aproximat de dos milions d'euros.

El nou equipament donarà servei a la vessant nord de la Val d'Aran. A través d'aquest acord, la Generalitat garanteix el funcionament i manteniment de 30 noves places residencials i 10 d'atenció diürna que es posaran en marxa un cop el Conselh obri el nou centre. L'acord també preveu una ampliació de la dotació econòmica destinada al Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) que s'aplicarà a mesura que el Conselh Generau d'Aran també incrementi la prestació d'aquest servei. 

Finalment, el Govern de la Generalitat ha aprovat fomentar la lectura i l'ús de les biblioteques públiques a l'Aran i el coneixement de la seva literatura i realitat lingüística a la resta de Catalunya, a través del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. L'acord s'ha tancat al Consell Executiu d'aquest dilluns al matí a l'Aran. A més, l'executiu de Quim Torra i el Conselh Generau d'Aran redactaran un pla específic perquè els ciutadans dels pobles aranesos sense servei de biblioteques fix també rebin aquesta prestació. D'altra banda, el Govern també ha aprovat un pla per fomentar la llengua i la cultura araneses a través de l'Institut Obert de Catalunya (IOC) del Departament d'Educació.


Comentaris

envia el comentari