Catalunya Diari

La frontera d'Andorra registra un pas constant de cotxes amb l'Alt Urgell després de la fi de les restriccions

La lliure circulació només es permet als residents de tots dos territoris i alguns conductors temen noves restriccions

Pla obert de la circulació de cotxes per la frontera entre l'Alt Urgell i Andorra
La frontera d'Andorra registra un pas constant de cotxes coincidint amb la recuperació de la mobilitat amb l'Alt Urgell | LleidaDiari.cat

L'aixecament de les restriccions de mobilitat entre la comarca de l'Alt Urgell i Andorra, només per als residents de tots dos territoris, s'ha traduït en un degoteig constant de vehicles circulant per la frontera durant les primeres hores d'aquest dilluns. Tot i això, el trànsit ha estat fluid i no s'han format cues, més enllà de petites retencions derivades del fet que en aquest punt cal reduir la velocitat.

Per tal de poder passar d'un país a l'altre, però, cal omplir un certificat d'autoresponsabilitat d'entrada i sortida de Catalunya, el qual també permetrà a partir de dimecres anar a visitar familiars al Principat des de qualsevol comarca o a la inversa. Alguns conductors temen que ben aviat hi puguin tornar a haver noves restriccions.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Jordi Rieradevall, veí d'Andorra, ha explicat que ha aprofitat el primer dia d'aixecament de les restriccions per anar a l'Alt Urgell a fer gestions. «Ja que obren, vull fer-ho de seguida perquè a veure si d'aquí a dos dies tornen a tancar», ha afirmat aquest resident del Principat, afegint que tot i que veu bé la mesura creu a la vegada és perillosa per la falta de consciència d'una part de la població per la situació sanitària.

Una valoració positiva de l'aixecament d'aquestes restriccions

Mentre, Isabel Herrero, de Montellà i Martinet (Cerdanya), ha dit que desconeixia que la circulació estava ja permesa entre l'Alt Urgell i Andorra i que ella anava al Principat per motius justificats. «Igual demà passat o d'aquó a una setmana es tornarà a tancar. Això va i bé, així que de moment estem a l'expectativa», ha assegurat.

Per la seva banda, des del Consell Comarcal de l'Alt Urgell han fet una valoració positiva de l'aixecament d'aquestes restriccions, tenint en compte «les relacions personals, econòmiques i socials tan estretes que hi ha des de sempre entre l'Alt Urgell i Andorra», tal com ha dit la presidenta de l'ens. Josefina Lladós ha explicat que aquesta era una demanda que havien fet arribar al Govern les administracions de tots dos territoris i ha detallat que «ha costat molt» aconseguir «assimilar» aquestes dues zones en termes sanitaris.

Lladós també ha volgut fer una crida a la responsabilitat ciutadana tot i ser conscient de les «ganes de retrobaments familiars, amb amics, viatjar o comprar». Així, ha deixat clar que la situació no és bona i que «hi ha molt en joc», en referència a les persones que cada dia perden la vida per la covid-19. Per tot plegat, s'ha sumat a la demanda de fer els mínims desplaçaments possibles i només dur a terme aquells que siguin «imprescindibles».

«Sorpresa» del govern andorrà per la limitació del turisme

D'altra banda, el govern d'Andorra ha manifestat la seva «sorpresa» davant les mesures publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) en referència a les noves restriccions de mobilitat entre Catalunya i el Principat. Així, consideren que la a situació més «justa i equitativa» és la que es va anunciar divendres passat, la qual suposava que ja des d'aquest dilluns les persones d'una mateixa bombolla de convivència poguessin arribar al país per fer turisme, anar a una segona residència o visitar a un familiar i viceversa.


Comentaris

envia el comentari