Catalunya Diari

Les Garrigues dignifica les víctimes de la Guerra Civil

Les arqueòlogues que van dirigir les excavacions de la fossa, Anna Camats i Ares Vidal, han dut a terme una ruta guiada al cementiri vell

Pla general dels participants a la jornada entrant al cementiri vell del Soleràs | LleidaDiari.cat

El Soleràs (Les Garrigues) ha commemorat aquest diumenge el 81è aniversari dels bombardeigs que el dia de Nadal de l'any 1938 va patir aquest municipi per part de l'exèrcit franquista. La primera edició d'aquesta jornada es va realitzar l'any passat, un cop finalitzada la intervenció arqueològica a la fossa comuna del municipi.

S'hi van recuperar 146 individus, convertint aquesta fossa en la més gran excavada fins ara a Catalunya. Les arqueòlogues que van dirigir les excavacions han fet una ruta guiada a la fossa i a l'antic hospital de l'exèrcit republicà, i també han presentat la xerrada: «Un cementiri per a dos exèrcits: les fosses comunes del Soleràs (1938-1939)».

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Les dues poblacions van patir pels volts de Nadal de l'any 1938 per part de l'exèrcit franquista

Els municipis garriguencs de La Granadella i el Soleràs han commemorat aquest cap de setmana l'aniversari dels bombardeigs que les dues poblacions van patir pels volts de Nadal de l'any 1938 per part de l'exèrcit franquista. La Granadella fa set anys que organitza aquesta jornada mentre que al Soleràs, enguany, ha estat la segona edició.

L'any passat l'ajuntament va decidir sumar-se a aquest acte després de finalitzar els treballs arqueològics a la fossa comuna del municipi, que van permetre recuperar 146 individus, entre soldats dels dos bàndols i civils que van morir durant el bombardeig. L'alcalde de la població, Jordi Sarlé, ha explicat que aquesta jornada vol «dignificar» les víctimes i fer que la gent pugui recordar «el que no havia d'haver passat mai».

Les arqueòlogues que van dirigir les excavacions de la fossa

Per la seva banda, les arqueòlogues que van dirigir les excavacions de la fossa, Anna Camats i Ares Vidal, han dut a terme una ruta guiada al cementiri vell, on està ubicada la fossa, i a l'antic hospital militar de l'exèrcit republicà. En aquest edifici, els participants també han pogut veure una recreació d'una intervenció quirúrgica de l'època per part del grup de recreació històrica 'Exèrcit de l'Ebre'.

La jornada ha finalitzat amb una xerrada sobre les dades i peculiaritats que presenta la fossa comuna del Soleràs, a càrrec de les dues arqueòlogues de l'excavació i de la historiadora Noemí Riudor. A banda de la «dignificació» de les víctimes que hi havia enterrades, Camats ha explicat que el cas de la fossa del Soleràs és «especial» perquè hi havia víctimes dels dos bàndols. Un fet que es deu, segons l'arqueòloga, perquè durant el conflicte bèl·lic en aquest municipi s'hi van instal·lar dos hospitals que atenien als soldats tant de la Batalla de l'Ebre com de la del Segre.

Pla obert d'una recreació històrica d'una intervenció quirúrgica | LleidaDiari.cat

Al cementiri vell s'hi han documentat un total de 7 fosses

Al cementiri vell s'hi han documentat un total de set fosses, dins les quals s'hi van trobar 127 esquelets complets i 19 extremitats «dels individus que van passar per l'hospital», ha indicat Camats. A més de ser la fossa més gran excavada a Catalunya, també és la fossa on, de moment, s'hi han identificat més individus. En total han estat 7, dels quals 3 corresponen a soldats de l'exèrcit republicà, 3 són civils i també hi ha un soldat de l'exèrcit franquista.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari