Catalunya Diari

Les gelades arrasen amb la producció d'albercocs al Segrià

El Departament detecta danys importants al pla de Lleida, sobretot, en fruita de pinyol i ametller

Les gelades de la nit i la matinada de dissabte, diumenge i dilluns han provocat danys de fins al 100% en alguns cultius de fruita de pinyol i ametller, però també han afectat fruita de llavor i vinya, segons les primeres estimacions d'Agricultura.

Les gelades han estat generalitzades a bona part del pla de Lleida, ja que els termòmetres van assolir temperatures de fins a dos i tres graus sota zero, i van arribar als cinc sota zero en zones més fondes, on els danys són més importants. Agricultura apunta a una pèrdua del 70% de la collita d'albercoc al Segrià, la principal comarca productora d'aquesta fruita. Els pèrits d'Agroseguro ja han començat a visitar finques afectades, segons ha informat l'asseguradora.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Les gelades han afectat en diferent intensitat els cultius de fruita dolça al pla de Lleida, en funció de les zones, l'estat de la floració i les varietats. Segons Agricultura, hi haurà danys importants en la producció, tant qualitatius com quantitatius, però caldrà esperar a les pròximes setmanes per fer una valoració més acurada. Els danys més importants s'han donat en zones com ara parts baixes de riu, valls i fondalades i, en espècies més sensibles com és el cas de l'albercoc, els danys poden oscil·lar entre el 80 i el 100%. En la resta de zones menys afectades poden ser d'entre el 20 i el 40%.

Al Segrià, la zona més afectada ha estat, principalment, la meitat sud de la comarca

Al Segrià, la zona més afectada ha estat, principalment, la meitat sud de la comarca on la fruita de pinyol està acabada de quallar i, per tant, es troba en un estat fenològic molt sensible al fred. També es preveuen danys importants en ametller i en les varietats de pera de floració més primerenca, a l'espera de com evolucionen els efectes sobre poma i les varietats de pera de floració més tardana.

En el cas de la Noguera s'ha vist afectada la zona sud de la comarca, en concret, els municipis d'Ivars de Noguera, Algerri, Os de Balaguer, Castelló de Farfanya, Balaguer, la Sentiu de Sió, Bellcaire d'Urgell, Penelles, Vallfogona de Balaguer, Menàrguens, Térmens, Torrelameu i Albesa. A les Garrigues, els municipis afectats s'ubiquen al nord de la comarca. Es tracta de les Borges Blanques, Juneda, Arbeca, Puiggròs i Castelldans per a fruita dolça i les fondalades de tota la comarca pel que fa al cultiu de l'ametller. Al Pla d'Urgell, s'han vist afectats tots els municipis que tenen producció de fruita dolça. Pel que fa a la Segarra i a l'Urgell, els danys s'han centrat en l'ametller.

L'afectació varia en funció de la zona, varietat i tipus de cultiu

Pel que fa al del cultiu de l'ametller, l'afectació varia en funció de la zona, varietat i tipus de cultiu, sent les varietats tradicionals i en les zones més fondes on el dany pot arribar a afectar entre el 70 i 100% de la producció. A la resta de zones afectades, Agricultura estima danys d'entre el 20 i el 30%. Les gelades també han afectat el cultiu de la vinya en municipis garriguencs com és el cas del Vilosell, la Pobla de Cérvoles i Vinaixa, especialment les varietats que desborren primer com ara el Pinot, Xarconnay i Ull de llebre. El grau d'afectació s'estima entre el 25 i el 40% en funció de la varietat.


Comentaris

envia el comentari