Catalunya Diari

La Generalitat activa un pla pilot de recollida i gestió de fitosanitaris descatalogats o prohibits

Des de l'11 de novembre, aquests productes no es poden conservar a les explotacions

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en col·laboració amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i l'Agència de Residus de Catalunya, porta a terme un pla pilot de recollida i gestió selectiva de productes fitosanitaris caducats o descatalogats del registre del Ministeri d'Agricultura. L'11 de novembre va entrar en vigor el Reial Decret 285/2021 que en prohibeix la tinença als agricultors, que podrien atendre's a una sanció en cas de conservar-los. Així, es faran recollides en deu cooperatives d'arreu del país a les quals els pagesos poden lliurar gratuïtament els fitosanitaris caducats o prohibits que tinguin. Un gestor autoritzat procedirà a recollir aquests fitosanitaris ara considerats com a residus i se n'encarregarà posteriorment de la seva gestió i destrucció.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La cooperativa Fruitera de Corbins, a la comarca del Segrià, és una de les deu escollides arreu del territori per participar en aquest pla pilot dissenyat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural juntament amb la FCAC i l'ARC, per a una correcta gestió dels productes fitosanitaris caducats, cancel·lats o prohibits. Amb l'objectiu de facilitar la gestió i posterior tractament d'aquests residus, aquest pla pilot té com a objectiu facilitar als titulars d'explotacions agrícoles la gestió dels productes fitosanitaris, una tasca que sovint comporta una certa complexitat associada al transport fins al gestor autoritzat i que genera importants costos per a la pagesia, segons ha indicat el responsable de subministraments de la FCAC, Josep Lluís Escuer. 

Tractor abandonat
Imatge d'un tractor | LLEIDADIARI.CAT

El pla pilot ha començat aquesta mateixa setmana, i compta amb la participació d'un total de deu cooperatives agràries d'arreu de Catalunya. Aquestes cedeixen l'espai perquè un gestor pugui procedir a fer la recollida dels residus. La recollida serà itinerant i està previst recollir més de 4.000 quilos de fitosanitaris obsolets o cancel·lats. La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha assenyalat que un dels objectius d'aquest el pla pilot és identificar la tipologia i les quantitats de fitosanitaris caducats o cancel·lats que els pagesos conserven. I, és que es desconeix quin és el volum concret d'aquests productes que es troben a les instal·lacions dels agricultors i tampoc es coneix la distribució territorial.


Comentaris

envia el comentari