Catalunya Diari

Uns gossos ataquen en dos ocasions un ramat d'unes 600 ovelles a Boumort

Una ovella ha mort per les mossegades rebudes i altres han quedat ferides
Pla obert on es pot veure un vehicle dels Agents Rurals i un altre dels pastors en el punt de la RNC de Boumort
Pla obert on es pot veure un vehicle dels Agents Rurals i un altre dels pastors en el punt de la RNC de Boumort | LleidaDiari.cat

Un grup d'entre dos i tres gossos ha atacat en els darrers dies en dues ocasions un ramat agrupat de dos pastors que suma unes 600 ovelles que es trobava pasturant a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, a cavall entre el Pallars Jussà, l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà. Segons els Agents Rurals, del primer atac se'n va tenir constància el divendres passat i diumenge hi va haver un segon atac al mateix ramat que ha provocat la mort d'una ovella a mossegades i n'ha deixat altres de ferides, també per mossegades, així com de desaparegudes.

 

Els Agents Rurals, juntament amb pastors afectats, s'han desplegat a la zona per mirar de localitzar els dos gossos atacants. No se sap la procedència d'aquests animals i de moment no es descarta cap hipòtesi, és a dir, que siguin gossos assilvestrats o que s'hagin escapat d'algun nucli de població i fins i tot que siguin de turistes i també s'hagin escapat. En aquest sentit, es creu que són de raça border collie o proper, és a dir gossos de caça o pastura.

 

El «pitjor» anys des de la reintroducció de l'os

Fa unes setmanes, el ramader de Salardú (Val d'Aran), Eric España, va afirmar que aquest any «és el pitjor» des de la reintroducció de l'os pel que fa a atacs al ramat. Des del mes de maig ja n'ha patit 30 amb el resultat de 50 ovelles mortes localitzades i els dos mastins que vigilaven el ramat també morts. El ramader va dir que cobrarà les indemnitzacions que oscil·len, en el cas de les ovelles de 80 a 110 euros, en funció de l'edat o si són de raça aranesa, considerada de protecció especial per trobar-se en perill d'extinció. Per España, una ovella ben indemnitzada s'hauria de pagar a 500 euros donat que un ramader perd la producció de tres anys i la reposició de l'animal, segons assenyalava.

Un ramader mostrant una cabra morta per un atac de l'os
Un ramader mostrant una cabra morta per un atac de l'os | LleidaDiari.cat

 

 

El pastor aranès va reconèixer que no tanca el ramat amb fil elèctric a la nit perquè no està d'acord amb la imposició d'aquesta mesura per part del programa Piroslife. Eric España narra que aquest any els atacs són constants i mentre busca per la muntanya les restes de les últimes baixes, entre elles dos mastins, rep l'avís d'un pastor d'un nou atac. Aquest cop «li ha tocat», va dir España, al pastor de l'agrupació de ramats d'Alt Àneu (Pallars Sobirà) a la zona de la Bonaigua.

 

A la nit, mentre els ramats estaven agrupats amb un tancat amb fil elèctric i la presència dels mastins, s'hi ha presentat l'os, ha espantat als animals que han sortit del tancat i ha matat una cabra. Tot, davant la presència del pastor que estava a la cabana. Pel ramader aranès aquest fet i la mort dels seus dos mastins demostra que no són efectius contra l'os.Comentaris

envia el comentari