Catalunya Diari

El Govern admet que es veu incapaç de controlar les entrades a la Vall d'Aran

Moltes persones han trobat la manera d'obtenir un justificant per a desplaçar-se sense problemes

Pla general on es pot veure la zona de la Vall de Conangles, amb la muntanya on hi ha el Lac Redon al fons, a la Vall d'Aran
La Vall d'Aran s'ha convertit en un dels territoris on es manté un elevat risc de rebrot | ACN

La Vall d’Aran s’ha convertit en un dels territoris catalans on la incidència del virus segueix augmentant sense control. Abans de les festes de Nadal, la comarca era un territori considerat de baix risc perquè el coronavirus encara no havia pogut entravessar totalment les seves fronteres. Però aquesta situació va canviar després de les festes nadalenques.

Durant les festes es va permetre la mobilitat i es van relaxar les restriccions, i la Vall va obrir les seves portes per celebrar el Cap d’Any. Dies després ja va confirmar-se la pitjor de les notícies: la variant britànica havia arribat a la Vall i ara, més de tres mesos després, continua propagant-se per l’Aran i preocupant la població.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Fa un mes, la comarca comptava amb un risc de rebrot de més de 1700 punts. Un mes després, el risc continua per damunt dels 1000 punts. Però, què ha passat realment i per què la Vall d’Aran s’està veient tan perjudicada?

La Vall d’Aran: un territori sense control policial

La Vall d’Aran compta amb tres úniques entrades, que es redueixen a dues si el port de la Bonaigua està tancat per la neu. En aquest cas, només es podria entrar a través de la porta a Les, a la frontera francesa, i pel túnel de Vielha. El principal problema és que sembla que els controls policials no han arribat a les fronteres araneses.

Segons ha informat ‘El Periódico’, per a la realització de la seva crònica l’equip va desplaçar-se en dues ocasions fins a la Vall d’Aran, i després van viatjar de punta a punta del territori. El resultat va ser decebedor: no van trobar-se cap control policial en tots els quilòmetres recorreguts. I aquesta sembla ser la principal raó per la qual el coronavirus ha pogut arribar amb tanta facilitat a aquest territori que semblava aïllat de la pandèmia.

Durant les últimes setmanes, i previsiblement també a les properes vacances de Setmana Santa, les segones residències araneses s’han omplert com si es tractés d’un any normal. Un fet que ha indignat els hostalers i treballadors dels hotels, qui han decidit tancar per precaució davant de l’augment de casos de Covid provocats, principalment, per la variant britànica.

Els trucs dels ciutadans per aconseguir un justificant de desplaçament

Encara que no sembla que els controls policials estiguin a l’ordre del dia a la Vall d’Aran, molts busquen alguna justificació per a poder desplaçar-se sense problemes. Segons informa ‘El Periódico’, durant els últims mesos ha augmentat considerablement el nombre de famílies que han decidit federar els seus fills a la disciplina d’esquí. D’aquesta manera, se’ls proporciona un justificant amb el qual es poden mobilitzar a l’Aran sense haver de fer marxa enrere en cas de ser detinguts en un control policial.

Mentre alguns ciutadans continuen buscant i inventant excuses per passar uns dies de relaxació a la Vall d’Aran, els hostalers aranesos prefereixen tancar les seves portes a l’espera d’una millora de les dades epidemiològiques. La seva última esperança, segons comparteixen amb ‘El Periódico’, és intentar millorar la situació de cara a Sant Joan i poder salvar la temporada estiuenca.


Comentaris

envia el comentari