Catalunya Diari

El Govern es compromet a posar en marxa un pla de xoc per pal·liar els efectes de les gelades d'abril

Unió de Pagesos reclama una modificació urgent de les assegurances en considera-les «totalment ineficients»

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural posarà en marxa un pla de xoc per pal·liar els efectes de les gelades de principis d'abril en fruita dolça i fruita seca. Així s'hi va comprometre després de reunir-se dilluns amb Unió de Pagesos, segons han explicat des de l'organització agrària.

En aquest sentit, la conselleria va accedir a assumir el 50% del finançament d'aquest pla (mentre que l'altre 50% hauria d'anar a càrrec del Ministeri d'Agricultura). A la vegada, Acció Climàtica també es va comprometre a articular un finançament bonificat, tot i que encara no estan fixades les quantitats per donar-hi cobertura. UP també reclama una modificació urgent de les assegurances en considerar-les «totalment ineficients».

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Unió de Pagesos va insistir en la reunió en la «ineficàcia» de les assegurances, sobretot en el cas de la fruita seca, ja que en ametller la cobertura per dany de gelada no arriba al 10% de la superfície a Catalunya. També va reiterar la necessitat de modificar aspectes bàsics aspectes bàsics com ara que la pagesia pugui assegurar-ne el capital que vulgui, entre altres, i que tant l'Administració catalana com l'estatal aportin més subvenció a aquesta línia. Pel que fa a l'assegurança per a fruita dolça, Unió de Pagesos també en demana «una millora per la manca d'eficàcia de la cobertura en cas de gelada», quan es diversifica el conreu amb diferents espècies de fruiters o quan es pateix més d'un dany climàtic, en els darrers cinc anys, les cobertures que dona són insuficients.

Imatge d'arbres gelats
Acció Climàtica es compromet a posar en marxa un pla de xoc per pal·liar els efectes de les gelades de principis d'abril | LleidaDiari.cat

Compensar les greus pèrdues en fruita dolça

Unió de Pagesos ha demanat, per compensar les greus pèrdues en fruita dolça per les gelades de l'abril, un ajut directe de 4.500 euros per hectàrea per a la pagesia professional afectada, tenint en compte que la caiguda de producció en fruita de llavor serà del 50%-60% i en fruita de pinyol, del 80% de mitjana a tot Catalunya, amb uns 450 milions d'euros de pèrdues econòmiques. Quant a l'ametlla, UP ha reclamat ajuts directes de 1.800 euros per hectàrea per als ametllers de reg i de 660 euros per hectàrea per als de secà. Segons l'organització, la pèrdua de collita d'ametlla s'acostarà al 90%, amb una davallada de producció de més de 23.000 tones i una pèrdua econòmica de 19,4 milions d'euros.

En la mateixa línia, Unió de Pagesos es va reunir el 6 de maig a Lleida amb diputats al Congrés dels grups d'ERC, PSC i PDeCAT per fer-los arribar les demandes de l'organització pels efectes de les gelades a les explotacions amb l'objectiu que les traslladin a la cambra i al govern estatal. Aquest dimarts representants de l'entitat s'han reunit amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona. Unió de Pagesos també ha demanat reunions amb el Ministeri d'Agricultura i amb la delegada del govern de l'Estat a Catalunya per traslladar-los aquestes peticions. L'organització agrària adverteix que si no hi ha una resposta suficient a aquestes demandes caldrà replantejar les iniciatives a prendre.


Comentaris

envia el comentari