Catalunya Diari

Nou objectiu: Convertir l'aeroport Lleida-Alguaire en un centre de recerca europeu

Les instal·lacions de l'aeroport serviran per testar tecnologies per a la gestió del trànsit aeri i drons no tripulats

El GovernInmarsat, empresa amb seu al Regne Unit especialitzada en serveis satèl·lits mòbils, han assolit un acord per convertir l'Aeroport de Lleida-Alguaire en un centre europeu d'excel·lència per innovar en la gestió del trànsit aeri (ATM) i del trànsit sense tripulació (UTM).

Es tracta d'un acord pioner entre una empresa i un aeroport comercial amb aquest objectiu. En aquest sentit, l'aeroport lleidatà posarà les seves instal·lacions a disposició dels programes d'investigació en mobilitat aèria d'Inmarsat i els socis d'aquesta firma. L'objectiu és alleujar la crisi de la capacitat del trànsit aeri i més tenint en compte que el 2030 es preveu que hi haurà 40 vegades més de vehicles aeris comercials no tripulats que avions comercials.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Segons expliquen des d'Inmarsat, la col·laboració de l'aeroport lleidatà -gestionat per Aeroports de Catalunya- amb l'empresa contribuirà a impulsar inversions i atreure a la zona empreses relacionades amb la indústria aeronàutica, cosa que generarà nous llocs de treball. Com a part de la xarxa de socis Velaris d'Inmarsat, un consorci de socis oferirà la seva experiència en recerca al centre d'excel·lència de Lleida-Alguaire, fomentant així la cooperació internacional arreu d'Europa i més enllà.

Imatge de l'Aeroport d'Alguaire
Govern i Inmarsat col·laboraran per convertir Lleida-Alguaire en un centre de recerca europeu per a la mobilitat aèria | LleidaDiari.cat

Servei de comandament i control

Inmarsat Velaris combina un servei de comandament i control (C2) amb programari i serveis transformadors, dissenyats i desenvolupats específicament per al sector comercial de vehicles aeris no tripulats (UAV). En sumar la recerca de tecnologies ATM i UTM i integrar-la amb la indústria aeronàutica, Inmarsat i l'Aeroport de Lleida-Alguaire poden assolir l'objectiu compartit d'aportar beneficis socials, ambientals i comercials en la mobilitat aèria avançada a la zona, segons assenyalen fonts d'Inmarsat.

«La col·laboració d'Inmarsat amb la Generalitat i l'aeroport de Lleida-Alguaire marca un pas important en el desenvolupament i prova de solucions avançades de mobilitat aèria», segons indica Anthony Spouncer, director sènior d'UAV i UTM d'Inmarsat. «En centrar-nos en la unificació de l'espai aeri, volem convertir els conceptes en realitats tangibles que tinguin beneficis en el món real i no hi ha temps per perdre quan es tracta de portar el nostre espai aeri cap al futur», explica. «Així que el consorci creixi, esperem rebre més socis a mesura que establim Lleida-Alguaire com una instal·lació líder mundial», afegeix.

La investigació realitzada per Inmarsat i els seus socis es durà a terme en períodes de fins a quatre vegades l'any en forma de demostracions pràctiques. «Els esforços realitzats per transformar les proves i les teories en tecnologies de ple dret ajudaran a pal·liar els principals problemes als quals s'enfronta la indústria de l'aviació, especialment la crisi de capacitat i el problema de l'espai aeri fragmentat», segons Spouncer.

La nova condició de l'Aeroport de Lleida-Alguaire

Per la seva banda, el director d'Aeroports de Catalunya, Jordi Candela, destaca que «la nova condició de l'Aeroport de Lleida-Alguaire com a centre d'excel·lència per a la mobilitat aèria avançada el situarà a l'avantguarda de la innovació tecnològica a Catalunya, Europa i la indústria aeronàutica». «Formar part de la xarxa de socis Velaris d'Inmarsat garantirà que el centre pugui accedir a una àmplia xarxa d'experts dedicats a un objectiu comú: desenvolupar una tecnologia que transformarà el futur tant de l'ATM com de l'UTM», afirma. «L'experiència de la qual podrem beneficiar-nos i desenvolupar-nos serà fonamental per al futur de la indústria de l'aviació, i esperem fer-ho realitat», afegeix Candela.


Comentaris

envia el comentari