Catalunya Diari

El Govern demana «sacrificar l'activitat social» per reduir els contagis

Aquesta setmana s'anunciaran noves mesures per reduir els contactes socials

 
Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat
Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat.   | Àngel Ullate

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha demanat un nou esforç a la ciutadania i la complicitat necessària en la lluita contra la Covid-19. Aragonès ha afirmat que «ara és el moment de demanar un pas més en el compromís de la ciutadania, hem de sacrificar activitat social per garantir la salut de les properes setmanes». Pere Aragonès i la consellera de Salut, Alba Vergés, han visitat aquest matí el Laboratori Clínic de la Metropolitana Nord a l’Hospital Germans Trias i Pujol. El vicepresident ha atès els mitjans de comunicació per explicar la situació epidemiològica a Catalunya, i ha insistit en el fet que «cal aquest sacrifici de la ciutadania» per «garantir la capacitat de resposta del sistema sanitari les properes setmanes i de tots els serveis essencials, i preservar tot l’esforç que s’està fent per adquirir el material necessari per poder fer els cribratges, i tot l’esforç que s’ha fet en el retorn a les escoles per convertir-les en un lloc segur».
 
 

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 
 
Aragonès també ha indicat que aquesta setmana anunciarà noves mesures per reduir els contactes socials. En aquest sentit: «Aquests dies els estem dedicant a fer el treball intern que s'ha de fer en totes les àrees de govern, així com amb les administracions locals i amb els agents socials, per poder tenir aquestes mesures com més aviat millor. Són mesures que afectaran la vida quotidiana i, per tant, s'han de tenir en compte moltes altres perspectives per garantir que les mesures que s'apliquen són efectives i es compleixen». Per això, Aragonès ha destacat que «o enfortim la responsabilitat i el compromís individual o ens costarà molt més aturar el virus». Ha argumentat que demana a la ciutadania que «rebaixi el ritme. Sabem que no és fàcil renunciar a les trobades amb els entorns de més confiança, però precisament perquè són les persones que més estimes, és amb qui més precaució s’ha de tenir. L’àmbit familiar o d’amistats és on ens relaxem perquè creem un espai de confiança, que amb el virus és un espai de falsa seguretat».
 
 
El vicepresident també ha destacat que «estem més ben preparats que fa uns mesos», però ha estat contundent quan ha afegit que, «precisament per això ens hem d’anticipar», davant d’una tardor on «tornem a viure un moment complicat, amb dades que ens alerten que no ens podem relaxar si no volem tensar massa el sistema sanitari. Estan augmentant el nombre de contagis, la ràtio de transmissió i el risc de rebrot arreu del nostre entorn, i en societats com la nostra. Ho veiem en països europeus on encara no estaven en aquests nivells».
 
 

Nou sistema per fer PCR a finals de setmana 

Per la seva banda, la consellera Alba Vergés ha explicat que a finals de setmana es posarà en marxa un nou sistema (anomenat pooling) per ampliar la capacitat per fer PCR. Amb aquest mecanisme, hi haurà la capacitat d’analitzar 24.000 proves diàries en els quatre centres on desplegarà el pooling: a l’hospital Germans Trias i Pujol, Vall d’Hebron, Bellvitge i el Banc de Sang i Teixits. En aquest mateix sentit, ha destacat que aquesta setmana també es començaran a repartir 500.000 tests antigen (mostra nasonafaringea), que permeten tenir els resultats del coronavirus en 20 minuts. Aquests tests es prioritzaran en hospitals que estan lluny de laboratoris i en els CAP.
 
 
Verges però ha subratllat que ens trobem en un moment molt complicat i «estem molt preocupats». És per això, que ha fet una crida a tots els ciutadans per tal que baixin el ritme: «Som un equip de 7,5 milions. Hem d’intentar moure’ns amb les nostres bombolles, reduir l’activitat social i fer allò que sigui estrictament necessari. Parlem d’accions com no fer dinars de feina ni reunions presencials si és evitable, les trobades al parc després de l’escola, el partit dels dimecres, el sopar amb els amics, l’escapada de cap de setmana…».

Comentaris

envia el comentari