Catalunya Diari

El Govern vol sancionar Endesa amb 2,8 MEUR per l'apagada de finals de març a les comarques de Lleida

L'expedient informatiu sobre els fets conclou que "la companyia va interrompre el subministrament i incomplir els terminis de reposició del servei"

El Departament d'Empresa i Coneixement ha incoat un expedient sancionador a Endesa Distribución Eléctrica per la interrupció del subministrament elèctric que durant els dies 24, 25, 26 i 27 de març va afectar la demarcació de Lleida. L'expedient informatiu imputa a la companyia dues infraccions «molt greus»: la interrupció del subministrament elèctric i l'incompliment dels terminis de reposició del servei. Per això, Empresa i Coneixement proposa inicialment una sanció de 2,8 milions d'euros per a Endesa. La companyia podrà presentar al·legacions a l'expedient sancionador i podria veure reduïda en un 20% la sanció si reconeix voluntàriament la seva responsabilitat o bé si abona la multa proposada en qualsevol moment anterior a la seva resolució. La interrupció del subministrament elèctric de finals del mes de març va afectar 72 municipis de les comarques lleidatanes i un total de 42.611 usuaris, en diferent magnitud, segons conclou l'expedient informatiu.

  

L'expedient informatiu sobre els fets conclou que la companyia va interrompre el subministrament i incomplir els terminis de reposició del servei. Segons Empresa i Coneixement, això constitueix una vulneració de la Llei 24/2013, del sector elèctric, ja que «el subministrament només es pot interrompre quan aquesta possibilitat consti al contracte, quan sigui imprescindible per al manteniment i reparació d'instal·lacions, millora del servei o raons de seguretat, o quan hagin transcorregut almenys dos mesos des que s'hagi requerit el pagament del servei».

 

A més, «la reposició del servei en 10 d'aquests municipis va incomplir la Llei 18/2008, de garantia i qualitat del subministrament elèctric, ja que es va excedir el temps establert per a la reposició del 90% dels usuaris afectats», segons el departament. L'expedient descarta que «les interrupcions es deguessin a una causa de força major, ja que les condicions meteorològiques no van constituir una situació d'excepcionalitat». Els dies 24 i 25 de març es van produir 137 incidents a la xarxa de mitjana tensió i 159 incidents a la xarxa de baixa tensió de Lleida, que van arribar a deixar sense subministrament elèctric un màxim d'uns 17.000 usuaris fins al dia 26. En total, van caure a terra 8 suports i fins a 5,5 quilòmetres de línies.

 

D'acord amb la vigent normativa de procés administratiu, la instrucció d'un expedient sancionador preveu l'obertura d'un període d'al·legacions, que la sanció es redueixi en un 20% si el presumpte infractor reconeix voluntàriament la seva responsabilitat, i que la sanció es redueixi també en un 20% si el presumpte infractor procedeix a pagar en qualsevol moment anterior a la seva resolució.Comentaris

envia el comentari