La Granadella acull una família de refugiats sirians

Pla general de la família de refugiats sirians

Pla general de la família de refugiats sirians | LleidaDiari.cat

 

La Granadella, un poble de la comarca de les Garrigues de poc més de 700 habitants, acull des d'aquesta setmana una família de refugiats sirians, sent així un dels primers municipis lleidatans a fer-ho. És per aquest motiu que el seu alcalde, Carlos Gibert, ha volgut fer una crida perquè d'altres localitats del seu entorn facin el mateix, ja que considera que, a banda d'ajudar-los a cobrir les seves necessitats, aquest fet suposa a la vegada una oportunitat per retenir habitants i mantenir serveis. El matrimoni, que té tres fills, s'ha instal·lat en un dels pisos on històricament vivien els mestres que treballaven a l'escola i que darrerament havia servit per acollir la llar d'infants. La família formada per l'Ibrahim, l'Ana i els seus fills, d'un, vuit i deu anys, ha arribat fa pocs dies a la Granadella.

Pla mitjà de la família de refugiats sirians que ha estat acollida en un pis de la Granadella

Pla mitjà de la família de refugiats sirians que ha estat acollida en un pis de la Granadella | LleidaDiari.cat

 

 

Són refugiats i fa nou mesos que vivien en un pis compartit a Barcelona. Fa cinc anys que van haver de marxar de la ciutat siriana de Raqqa i van decidir instal·lar-se al Líban, on s'hi van estar més de tres anys. Després van arribar fins a Turquia i des d'allà van agafar un vol cap a Madrid per traslladar-se després a la capital catalana. Ara, els veïns del poble han col·laborat per fer-los més fàcil la seva estada i els han rebut amb alegria i una certa curiositat.

 

La rebuda de la família al poble

L'Ibrahim Ahmad s'ha mostrat agraït amb el fet d'haver-se pogut instal·lar en aquest petit poble de les Garrigues: «Porto sis mesos buscant una habitatge per llogar a Barcelona i no n'he trobat cap. He perdut l'esperança de trobar-n'hi i ara m'han trucat des de la Granadella i m'han dit que tenen una casa i estic molt content de trobar-ne una. Vaig venir a veure-la i em vaig fixar que aquí la gent és molt agradable. L'alcalde ha vingut a buscar-me amb cotxe a Barcelona i m'han portat a aquesta casa on vivim ara. La gent del poble ens ha ajudat molt. Estic molt agraït pel comportament de la gent». Ahmad també ha qualificat de «catastròfica» la situació per la qual passa el seu país d'origen com a conseqüència de la guerra. «He sortit de Síria i he portat a la meva família perquè allà només hi ha dues opcions allí: matar o morir. He sortit per salvar a la meva família, m'han acollit a Espanya i a Catalunya. Demano a tots els pobles que puguin acollir a famílies de refugiats que ho facin, que ens donin aquesta oportunitat perquè la situació a Síria és molt dolenta», ha explicat.

Pla americà de dos dels fills de la família de refugiats sirians

Pla americà de dos dels fills de la família de refugiats sirians | LleidaDiari.cat

 

 

Per la seva banda, l'alcalde de la Granadella, Carlos Gibert, ha dit que l'arribada d'aquesta família s'ha fet possible arran de la resposta que va donar el municipi a la crida que va fer la Generalitat el mes de juny passat a tots els ajuntaments. En aquest sentit, creu que, a banda de col·laborar en l'acollida de persones que es veuen obligades a marxar d'un país on s'està produint un conflicte bèl·lic, la seva instal·lació al poble contribueix a mantenir l'índex de població i, per tant, els serveis. Gibert ha explicat que està previst que l'Ibrahim pugui començar a treballar en els pròxims dies, ja que la família ha arribat en plena campanya de recollida de l'oliva. A més, també hi ha tasques que podria fer la seva dona dins el sector agroalimentari, ja que tots dos han manifestat la seva voluntat de trobar una feina. L'alcalde de la Granadella també ha volgut deixar clar que la seva situació és diferent de la d'altres persones que viuen al municipi i que procedeixen d'altres països. «Els hem de tractar com a refugiats de guerra, no com a immigrants», ha sentenciat.

 

La família s'ha instal·lat en un pis que al seu dia es posava a disposició dels mestres que venien a treballar a l'escola. Un cop es va deixar d'habitar, l'ajuntament el va adaptar per acollir la llar d'infants, que des de fa pocs anys ha passat a integrar-se al centre educatiu en un projecte que s'aplica a les zones rurals. Per aquest motiu, el consistori el va posar a disposició i ha seguit els requeriments marcats per l'associació Habitat3 i la fundació Apip-Acam, encarregades de les gestions d'acollida dels refugiats.