Catalunya Diari

La Granadella i el Soleràs commemoraran els bombardejos de la Guerra Civil

Les activitats començaran el dissabte a la Granadella amb un esmorzar popular al costat del refugi

Recreació dels bombardejos de La Granadella
Recreació dels bombardejos de La Granadella | Les Borges TV

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dilluns la presentació de la 7a Recreació dels bombardejos a la Granadella i el Soleràs, que tindrà lloc el cap de setmana vinent.

L'acte ha comptat amb la participació del diputat Eloi Bergós, de l'alcaldessa de la Granadella, Elena Llauradó, i de la tinent d'alcalde, Atzara Bellatrix, a més de l'alcalde del Soleràs, Jordi Sarlé. També hi ha assistit el diputat Carles Gibert. En la seva intervenció, Bergós ha expressat el suport de la Diputació a un acte que arriba en un moment de «construcció nacional» en què cal «recordar d'on venim» i «ser justos amb la història».

Es tornaran a unir per recordar durant els dies 28 i 29 de desembre els bombardejos que van patir

D'aquesta manera, els municipis de la Granadella i el Soleràs es tornaran a unir per recordar durant els dies 28 i 29 de desembre els bombardejos que van patir les dues localitats pels volts de Nadal durant la Guerra Civil espanyola. Segons ha detallat Elena Llauradó, les activitats començaran el dissabte a la Granadella amb un esmorzar popular al costat del refugi de la Guerra Civil del carrer Pou de la Cometa. Després es realitzarà una ruta guiada per la Granadella bombardejada, ruta que porta per títol 'Nadal a refugi' i durant la qual es podrà visitar un dels refugis antiaeris que conserva aquesta vila.

Al migdia, el municipi acollirà «un grup d'uns 50 figurants, amb participació de diferents grups de recreació de voluntaris, com Ejército del Ebro, Voluntarios de Fayon i el grup XYZ Pirenac, que escenificaran, vestits d'època, un control de carretera (a Cal Llurba), un lloc de guàrdia (a Ca l'Hostal) i el campament dels soldats (a la Placeta)", ha precisat l'alcaldessa de la Granadella.

L'exposició 'Amparo Poch: el compromís d'una dona lliure'

A la tarda, Gemma Domènech, directora general de Memòria Democràtica, inaugurarà al Centre 1 d'Octubre l'exposició 'Amparo Poch: el compromís d'una dona lliure', que es podrà visitar durant els següents 15 dies a l'Ajuntament. Aquest any la taula rodona de la Granadella, que porta títol 'La guerra amb ulls de dona, a primera línia dels bombardejos', anirà centrada sobre el paper de la dona a la Guerra Civil amb la intervenció d'historiadors i experts en el tema.

Diumenge el protagonisme es traslladarà al Soleràs, amb unes activitats que començaran amb una visita guiada a la fossa comuna al Cementiri Vell, passant per davant dels hospitals. A continuació es farà una recreació a l'antic hospital, el mateix escenari de l'any 1938, on es podrà veure com els metges i infermeres vestits d'època guarien els ferits, aplicant el tractament amb el mètode del doctor Trueta, que va permetre vèncer la gangrena, gran enemic dels ferits de guerra.

Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

La xerrada 'Un cementiri per a dos exèrcits: les fosses comunes del Soleràs (1938-1939)'

Per acabar, a la Sala Polivalent del municipi es farà la xerrada 'Un cementiri per a dos exèrcits: les fosses comunes del Soleràs (1938-1939)', a càrrec de les arqueòlogues que van dirigir les excavacions de la fossa del Soleràs i la historiadora que ha recollit testimonis i documents sobre les fosses. L'alcalde del Solseràs s'ha referit a aquesta xarrada com «el plat fort» de l'activitat al seu poble, atès que per primer cop es donarà a conèixer, d'acord amb «totes les dades recopilades», més informació sobre unes fosses comunes que contenen «146 cadàvers, dels quals n'hi ha 7 dels quals ja s'han trobat els seus familiars gràcies a l'ADN», ha comentat Jordi Sarlé.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari