Catalunya Diari

Guixers és el primer municipi que signa un conveni amb Solsona per utilitzar la gossera

La major part de gossos que acull el centre solsoní provenen de fora de la ciutat

Dos animals de la gossera de Solsona. | Associació en Defensa dels Animals de Solsona

L’Ajuntament de Guixers ha estat el primer de la comarca a signar un conveni amb el de Solsona per a la utilització del centre de recollida de gossos municipal de la capital del Solsonès. D’aquesta manera, Guixers s’adapta a la Llei de protecció dels animals, que obliga els consistoris a disposar d’unes instal·lacions o convenir la realització d’aquest servei amb ens locals supramunicipals o altres municipis. La signatura s’ha dut a terme en el marc d’una reunió dels alcaldes de Solsona i Guixers, David Rodríguez i Marià Chaure, i el regidor de Medi Ambient solsoní, Antoni Carralero. Per a Rodríguez, aquest acord respon a «l’oferiment de Solsona a la resta de la comarca perquè, d’acord amb el principi bàsic de solidaritat entre municipis, s’hi puguin acollir els ajuntaments que vulguin per donar resposta a una problemàtica, la dels gossos abandonats, que tenim tots». Al Solsonès no hi ha cap altra gossera municipal a banda de la de Solsona. 

Per contra, més de la meitat de gossos que hi ha actualment a les instal·lacions solsonines provenen de fora del municipi. Des que s’ha posat en marxa el nou centre de recollida de la finca de la Rebollosa, de fet, només un parell dels que hi han ingressats han estat de Solsona, segons explica el responsable del seu manteniment, Josep Maria Barbens. A més, «els que són de la capital comarcal, a pràcticament tots se’ls acaba localitzant el propietari». En canvi per als de fora de Solsona, l’Associació en Defensa dels Animals de Solsona (ADAS), que col·labora en la gestió dels gossos abandonats, té més dificultats de contactar amb els titulars. En aquests moments, la gossera es troba al límit de la seva capacitat, amb 23 exemplars. A partir d’ara, però, només s’acceptaran a les instal·lacions de Solsona aquells gossos que procedeixin de municipis amb els quals s’hagi signat prèviament un conveni.


Tal com s’estableix en l’acord rubricat, l’Ajuntament de Guixers farà una aportació inicial a fons perdut de 7 euros per habitant, que són 1.022 euros. Aquesta quantitat s’inclourà al fons que es destinarà a futures actuacions al centre de recollida. Les noves inversions que s’hagin de dur a terme a les instal·lacions s’aniran sufragant a través d’aquest fons i de les aportacions que facin els ajuntaments usuaris en cada moment, en proporció al nombre d’habitants. Així mateix, cada consistori amb el qual se signi el conveni assumirà una part de les despeses ordinàries de manteniment en funció del percentatge d’habitants del municipi en relació al total de la comarca. El conveni també fa responsable l’Ajuntament usuari de l’equipament de traslladar els gossos localitzats al seu municipi fins a les instal·lacions i abonar 100 euros per cada animal que hi ingressi, en concepte de despeses de gestió.

En cas que es localitzi un gos abandonat i el centre de recollida estigui ple, la Comissió de seguiment de la gossera decidirà com procedir. En aquest òrgan hi són representats l’Ajuntament de Solsona, la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, el Cos d’Agents Rurals, l’ADAS i el responsable de la gestió de l’equipament. A partir d’ara, també s’hi integraran els municipis de més de 500 habitants que en facin ús, mentre que els que tinguin una població inferior, com és el cas de Guixers, hi seran representants a través del Consell Comarcal del Solsonès.  


Comentaris

envia el comentari