Catalunya Diari

Els hospitals Arnau de Vilanova, Santa Maria i l'atenció primària de Lleida estrenen equipaments de raigs X

Reduiran el temps de les exploracions i la dosi de radiació rebuda pel pacient i milloren la qualitat de les imatges

La Direcció Clínica Territorial de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear de Lleida ha adquirit nous equipaments de raigs X per poder millorar els diagnòstics i els serveis oferts als pacients que s'han de sotmetre a aquest tipus de proves als hospitals de Lleida.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La nova adquisició que s'ha fet és de tres aparells de tomografia axial computada (TAC) nous per al servei d'Oncologia Radioteràpica, per al servei de Radiodiagnòstic i per a l'institut de Diagnòstic per la imatge (IDI). Els tres aparells es poden trobar a l'Hospital Arnau de Vilanova, a més a més, també es pot comptar amb altres aparells de radiografies portàtils.

D'altra banda, l'Hospital Universitari Santa Maria, l'espai hospitalari polivalent de l'Arnau de Vilanova, el CUAP Prat de la Riba de Lleida i el CAP de Tàrrega disposen de noves sales d'RX digitals

Un dels nous equips de raigs X portàtils de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, el 7 de juliol del 2021.
Un dels nous equips de raigs X portàtils de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida | LleidaDiari.cat

Aparells d'última generació

Aquest nou equipament del servei de Radiodiagnòstic ha afavorit a la renovació de tota una sala de tomografia computada, amb un aparell de TAC d'última generació que permet aconseguir imatges de gran qualitat i nitidesa, disminueix el temps de les exploracions i la dosi de radiació rebuda pel pacient. Per la seva banda, l'IDI també ha adquirit un TAC d'última generació que augmenta la qualitat de les imatges amb un programari intuïtiu i de fàcil maneig.

El tercer TAC, ubicat al servei d'Oncologia Radioteràpica, està pensat i dissenyat específicament per als tractaments de radioteràpia. Concretament, s'utilitza per portar a terme TAC de planificació, per localitzar el tumor i col·locar el pacient en la posició més adequada per fer els càlculs necessaris per administrar amb seguretat la dosi de radiació prescrita. A la vegada, evitarà desplaçaments de pacients a altres hospitals del país

D'altra banda, aquest nou TAC de radioteràpia permet prendre imatges durant el cicle respiratori (TAC 4D), fet que permetrà administrar la dosi de radiació en la fase de respiració més favorable. 

L'Hospital Arnau de Vilanova també ha adquirit recentment quatre aparells de radiografies portàtils que s'han utilitzat en el control de l'evolució de pacients amb covid-19, pel fet de tractar-se d'un tipus de pacient aïllat que no pot desplaçar-se a les unitats de radiologia. 

Noves sales d'RX a diferents hospitals i al CUAP

En primer lloc, l'Hospital Santa Maria també ha renovat el seu servei de Diagnòstic per la Imatge amb tecnologia d'última generació, per tal de reduir les dosis administrades als pacients i millorar la qualitat de les imatges. 

Així mateix, s'ha dotat l'Espai Hospitalari Polivalent de l'Arnau de Vilanova d'un aparell radiogràfic portàtil i d'una sala radiogràfica completa, amb l'objectiu de descongestionar l'hospital per la situació provocada per covid-19. 

En el cas de l'atenció primària, el CUAP Prat de la Riba de Lleida disposa d'una nova sala radiogràfica que permet la realització de tot tipus de radiografies als pacients atesos de forma urgent al CUAP, així com per als programats per part d'altres centres d'atenció primària. Per la seva part, el CAP de Tàrrega compta amb una sala de radiologia de primer nivell que permet escurçar el temps d'espera dels pacients des de la prova fins al diagnòstic.


Comentaris

envia el comentari