Catalunya Diari

Els hospitals catalans afronten l'increment d'ingressos de la sisena onada

Molts centres limiten horaris de visita, però la majoria manté l'activitat programada

Els pacients amb Covid-19 a planta o a l'UCI han augmentat en els darrers dies si bé l'impacte de la sisena onada als hospitals arriba de manera més lenta que en anteriors gràcies a la vacunació, que actua com una «muralla» i evita ingressos. Així ho destaquen els coordinadors Covid-19 de l'Hospital del Mar i de Sant Pau, Juan Pablo Horcajada i Pere Domingo, que adverteixen que l'augment es produeix a les portes del pont i amb el Nadal a prop. A més, els hospitals tenen més pressió a Urgències per patologies no covid lligades al fred. En aquest context, molts centres catalans han començat a aplicar restriccions en les visites, però la majoria mantenen l'activitat programada, si bé a Girona, Figueres i Palamós s'han suspès operacions.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!


Actualment hi ha 713 pacients amb Covid-19 ingressats i 165 a les UCI (dades obertes de Salut actualitzades aquest divendres); la setmana passada, n'hi havia 595 i 131. «L'increment de casos és lent, però ja no para», afirma el doctor Horcajada. A l'Hospital del Mar, a Barcelona, aquest dijous hi havia 12 pacients a planta i 8 a les UCI per Covid-19 i cada dia es comptabilitza un o més ingressos. Fa menys d'un mes, hi havia quatre pacients i pràcticament no hi havia nous ingressos. «Hi ha un canvi i la tendència és de pujada d'ingressos i a Urgències. El que no sabem és fins on pujarà la sisena onada», constata el coordinador Covid-19 del Mar. A la novena planta de l'hospital, de Malalties Infeccioses, la majoria de pacients hi estan ingressats pel coronavirus, però encara no s'ha convertit en una planta exclusivament de Covid-19, si bé preveuen que ho acabi sent en els propers dies i que n'hagin d'obrir una segona.

La situació és molt similar a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, on fa dues setmanes hi havia 4 pacients amb Covid-19 i ara, 26, 9 dels quals a les unitats de semicrítics o crítics. «Aquesta és la situació abans de començar el pont, que esperem que no signifiqui un increment de casos en els propers dies», diu el doctor Domingo. Amb tot, assenyala que l'increment constant d'ingressos no és ara com ara «explosiu», com ha passat en anteriors onades.

A l'increment sostingut d'ingressos per Covid-19, s'hi afegeix l'augment de pacients per altres malalties. «Estem tenint molta pressió a Urgències i la majoria és per patologia no covid, com en un hivern dur, tot i que encara no ha arribat la grip. Estem veient pacients amb pneumònia, altres infeccions o pacients crònics que a l'hivern es descompensen per virus respiratoris», afirma el doctor Horcajada. Aquesta situació ha portat l'hospital a prendre mesures puntuals, com aquest dimecres, quan es va restringir l'entrada d'acompanyants a Urgències.

Certificat covid en més espais

El doctor Domingo adverteix que les interaccions socials es maximitzen pel pont de desembre i les festes de Nadal i que aquestes condicions són «idònies perquè el virus es transmeti» i per això demana mantenir les mesures de protecció bàsiques -mascareta, higiene de mans, distància quan es pugui, ventilació- i insisteix en la importància de vacunar-se, també en terceres dosis en els grups que els toqui (majors de 60 anys; professionals sanitaris; persones que visquin en residències; pacients immunodeprimits). El doctor Horcajada també demana molta cura de cara a Nadal.

El coordinador covid-19 a Sant Pau veu de bon ull el certificat covid per entrar a bars, restaurants, gimnasos i residències, a part de discoteques, i diu que s'hauria d'ampliar a altres espais tancats on es pugui acumular gent, com els hospitals. «Hem de protegeix tots els espais i el més vulnerable és l'hospital», recalca.


Comentaris

envia el comentari