Il·lustren un centenar d'articles de la Viquipèdia que fan referència al Pirineu

En termes globals, l'entitat ha publicat més de 21.500 imatges de la Memòria Digital de Catalunya d'entre 1880 i 1930
Imatge del Parc Natural de l'Alt Pirineu | LleidaDiari.cat

Prop d'un centenar d'articles de la Viquipèdia que fan referència a l'Alt Pirineu i Aran s'han il·lustrat recentment amb imatges històriques, d'entre els anys 1880 i 1930, procedents del domini públic de la Memòria Digital de Catalunya, gestionat pel departament de Cultura.

 

Voluntaris de l'associació sense ànim de lucre Amical Wikimèdia han dut a terme la publicació d'aquests materials multimèdia d'indrets geogràfics, edificis històrics i nuclis de població. En termes globals, s'han bolcat un total de 21.666 imatges sobre diferents punts del país i d'arreu d'Europa. El projecte, liderat per Carles Paredes i Isidre Sunyé, s'ha fet en el marc de l'acord de col·laboració que l'entitat i la Generalitat van signar el 2018 per fomentar la divulgació de continguts d'aquest tipus.

 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

L'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran ha estat el que s'ha cobert d'una forma més exhaustiva

L'Hospital de Sant Nicolau dels Pontells, l'estany Gento, l'església de Sant Miquèu de Vielha e Mijaran o Era Mòla de Baguergue són alguns dels articles de la Viquipèdia als quals s'han incorporat fotografies històriques que estaven emmagatzemades a la Memòria Digital de Catalunya. L'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran ha estat el que s'ha cobert d'una forma més exhaustiva a través d'un projecte que ha consistit en la càrrega massiva, classificació i revisió de milers de reproduccions de sobre placa de vidre.

 

Les imatges estan categoritzades per municipis, obres patrimonials i indrets geogràfics i també es poden trobar classificades per dècada i fotògraf. En la majoria de casos, s'han conservat les metadades de la Memòria Digital de Catalunya i, a més, els voluntaris també han esmenat errors en centenars de descripcions, que es remetran al repositori original.

 

Una quinzena de participants

D'altra banda, i gràcies a un concurs d'edició organitzat per la pròpia Amical Wikimedia, fins a una quinzena de participants han col·laborat en la tasca de distribuir i assignar aquestes imatges als articles corresponents de la Viquipèdia en català. En total, 663 fotografies han passat a il·lustrar articles que fins al moment estaven orfes d'imatges o que no disposaven d'una contextualització gràfica del passat.

  

  

Els participants també han complementat amb imatges fins a una cinquantena d'articles en castellà, anglès, francès, alemany, portuguès i cebuà.

 

També et poden interessar...Comentaris

envia el comentari