Catalunya Diari

Imatges espectaculars: gran nevada al Pirineu fins a cotes baixes i alguns problemes

La neu ha arribat fins als 700 metres i ha deixat gruixos d'entre els 5 i 30 centímetres a gran part del Pirineu, però localment s'han superat els més de 50 centímetres a la Val d'Aran

Imatge de Llívia sota una nevada
La nevada d'aquesta nit a la Cerdanya ha deixat fins a 7 centímetres a Llívia | Jordi Rubira

El mapes del temps ja pronosticaven per aquesta passada nit de divendres a dissabte, una nevada molt important al Pirineu, i especialment al nord de la serralada. Les previsions meteorològiques no han fallat i s'han acumulat entre 5 i 30 centímetres a tot el Pirineu i la neu, molt ventada, també ha arribat fins a les valls.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Quant a les acumulacions totals, destaquen els més de mig metre que ha caigut a la Val d'Aran, a Baqueira-Beret, on l'estació comunicava aquest matí de dissabte fins a 70 centímetres de neu nova. Poblacions com Pont de Suert, la Seu d'Urgell o Puigcerdà, s'han despertat també ben emblanquinades.

Fortes ventades, torb i molt fred

D'altra banda, també cal destacar que la nevada ha vingut acompanyada de fortes ventades de nord i temperatures molt baixes a tot el Pirineu, especialment a alta muntanya. S'han registrat els valors més baixos de pràcticament de tot l'hivern, només superats pel temporal 'Glòria'.

S'ha arribat fins als 129 km/h a Salòria (Alt Urgell), 125 km/h al Santuari de Queralt (Berguedà), 97 km/h al Port del Comte, al Solsonès, o 93 km/h a la mateixa ciutat de Berga. El torb ha estat molt intens i això ha fet que la nevada hagi arribat, localment, fins a punts del Prepirineu.

La sensació de fred s'ha incrementat notablement amb el vent deixant temperatures de sensació inferiors als -20ºC a l'alta muntanya. A continuació, us deixem amb els valors més baixos d'aquesta nit al Pirineu:

  • -12ºC a la Tosa d'Alp 2.500m.
  • -11ºC a Salòria 2.450m.
  • -11ºC a Boí 2.530m.
  • -10ºC a Espot 2.500m.
  • -10ºC a Vallter 2.400m.
  • -9ºC a la Bonaigua 2.200m.
  • -9ºC a Malniu 2.200m.

A continuació, us deixem amb un recull de les imatges de la nevada compartides a les xarxes socials:

Afectacions lleus de trànsit

Malgrat la nevada ha estat contundent, els gruixos més significatius s'han acumulat a les cotes més elevades del Pirineu i per sota dels 1.500 metres, han estat més aviat enfarinades o gruixos inferiors als 10 centímetres.

Això ha fet que no hi hagi hagut grans incidències de trànsit i totes elles s'hagin concentrat al Port de la Bonaigua, que s'ha hagut de tallar a causa de l'acumulació de neu. D'altra banda, també és obligatori circular amb cadenes a la Bonaigua i a la vall de Boí, i l'estació d'esquí de Vallter 2000, ha hagut de tancar a causa de l'intens torb que hi ha a la zona.

La situació millora clarament

De cara a les pròximes hores, les nevades aniran clarament a menys. De fet, a primeres hores de la tarda, ja farà sol a gran part del Pirineu de Girona i la nevada només quedarà restringida a la part més nord del Pirineu i pujarà de cota arreu, sobretot zones altes de l'Aran i el Pallars Sobirà, on també deixarà de nevar al llarg de la tarda. Les temperatures es recuperaran notablement al llarg del dia


Comentaris

envia el comentari