Catalunya Diari

La Costa Daurada es veu «abocada a renunciar» al turisme de l’Imserso aquesta tardor

Els hotelers veuen inviable oferir el servei a «uns preus rebentats» | La porta a negociar continua oberta

imserso
Els viatges de l'Imserso són una alternativa econòmica per a gent gran d'arreu de l'Estat | Arxiu

El futur immediat del model turístic de l'Imserso no està gens clar arreu de la Costa Daurada. Ni per raons temporals —l'adjudicació del servei encara no està resolta—, ni per raons econòmiques —on el sector terciari del territori es considera menystingut i trepitjat—. Els hotelers, molestos, ja han alçat la veu per desmarcar-se: «amb les condicions actuals, no podem sumar-nos al programa de l'Imserso aquesta temporada», han alertat.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), canalitza el malestar del gremi. «Ja fa temps que els viatges de l'Imserso són un tema que s'embolica», s'avança a la polèmica en declaracions a TarragonaDigital.com. Passa la pilota, directament, a la gestió que el govern espanyol fa sobre l'Imserso (que depèn directament de l'Administració) i les seves activitats. «El fan servir com una eina de negoci, en lloc d'una eina social!», esclata.

Primer problema: encara no es coneix en mans de qui quedarà la temporada de tardor dels viatges de l'Imserso

El primer entrebanc per a l'arribada dels ja clàssics autocars de l'Imserso és temporal. Hi ha dues empreses que opten al concurs públic per assumir el servei, però el tràmit encara està obert: la perdedora ha presentat un recurs pendent d'avaluació i tot s'està demorant. «Això era absolutament previsible i evitable amb més antelació», opina Guardià. A principis de setembre, encara no hi ha una resolució clara al respecte.

El president de l'Associació Hotelera de Salou, Cambrils i La Pineda, Xavier Roig, se suma a les tesis de la FEHT. «Els hotels i els treballadors han de saber si treballaran un, dos o tres mesos més, perquè si no es dona aquest servei d'Imserso els establiments donen la temporada per acabada i tanquen», explica. «A dia d'avui, molts treballadors encara no saben si al novembre tindran o no tindran lloc de treball», insisteix. Tot depèn de la demanda, però el retard crònic és un maldecap afegit.

Segon problema: els hotelers de la Costa Daurada consideren que les actuals tarifes són «preus rebentats» impossibles d'assumir

La platja de Salou, en una imatge d'arxiu | Isma llanes

El segon i principal problema, però, és l'econòmic: els hotelers lamenten que el preu de la contractació dels paquets és tan baix que no els compensa per cobrir els costos de mantenir oberts els seus negocis. «És clar que entenem que han de ser preus baixos, però no podem acceptar una rebaixa tan exagerada amb preus rebentats», exposa Guardià. L'adjudicació actual —amb pensió completa— marca el preu de 22,50 euros/nit per persona. Els hotelers demanen pujar-ho als 25 euros/nit. «No és insalvable, ni de bon tros!», subratlla Xavier Guardià. La porta a negociar, insisteix, continua oberta

Guardià i Roig coincideixen a recordar un factor clau: els hotels que fa una dècada eren de 3 estrelles són avui de 4 estrelles, estan reformats a l'alça i això suposa uns costos addicionals que cal cobrir econòmicament per fer-los rendibles. «El segell turístic de la Costa Daurada és la qualitat, i si enfonsem els preus aquest nivell d'excel·lència, se'ns veuria afectat i minvat», lamenten.

La Federació d'Hostalers es planta contra l'Imserso: «Amb aquestes condicions, no!»

«Des de fa 20 anys, el preu de l'Imserso ha pujat menys de l'1% cada any, quan els preus i costos que tenim ho han fet molt més», lamenta el president dels hotelers de Salou, Cambrils i La Pineda. Guardià afegeix que «és una autèntica llàstima, però amb aquestes condicions no podem assumir aquest servei perquè els nostres socis perden diners». Confessen que se senten «desprotegits» per l'administració i es veuen «abocats a renunciar» a l'Imserso.

La temporada de tardor de l'Imserso i els seus viatges comença a partir de l'octubre, quan el 'boom' turístic de l'estiu ja s'ha esvaït i l'activitat es desinfla a les costes tarragonines. El 2018, mitja dotzena d'establiments van allargar la temporada gràcies a aquesta arribada de l'Imserso, i una desena es van beneficiar de la temporada de primavera. Els càlculs de la FEHT es mouen al voltant dels 30.000 visitants per aquesta via, l'any passat. I cadascun amb una estada mitjana d'entre una i dues setmanes.

30.000 visitants via Imserso l'any 2018 a Tarragona: «el territori perd una oportunitat enorme!»

hotels
L'hotel Best Negresco de Salou ha renovat la seva zona de piscina per aquesta temporada d'estiu 2019 | ACN

Els hostalers opinen que, amb la renúncia a l'Imserso a la qual es veuen abocats, «el territori perd una oportunitat enorme» a nivell econòmic i de promoció. «Amb aquests viatges guanyem en llocs de treball estables, guanyem un servei de qualitat a la gent gran que ens visita, beneficiem els establiments propers: repercuteix en el territori...», comencen a esmentar. En el cas particular de Salou, el turisme sènior ha estat una taula de salvació pels mesos de temporada baixa durant molts anys.

No obstant això, el portaveu de la FEHT fa un matís important: tot i defensar els interessos a escala del gremi, cada hoteler és lliure d'adherir-se al programa, si vol, a títol individual i sortir de la línia discursiva de la Federació. De fet, segons ha pogut confirmar aquest mitjà, el nou adjudicatari —pendent de la resolució del recurs, recordem— ja hauria contractat un grup hoteler que compta amb dos establiments a Salou per aquesta tardor.

Un bri d'esperança entre els interrogants sobre l'Imserso: «No ho donem per perdut»

Roig i Guardià demanen «un esforç» a l'administració per tal d'ajustar-se a la seva reclamació d'incrementar lleugerament el cost dels allotjaments per tal que el balanç econòmic dels hostalers esdevingui positiu. «És tot el que demanen, perquè sabem que estem parlant d'un motor important per a nosaltres», insisteixen. A data del 5 de setembre, la Costa Daurada encara no sap si rebrà o no rebrà aquesta tardor els tradicionals autocars de jubilats o si la imatge passarà ben aviat a la història.

TarragonaDigital.com també ha intentat contactar amb les dues empreses que opten a l'adjudicació definitiva del servei, però han declinat fer declaracions públiques a l'espera de la resolució definitiva de la pugna jurídica.

També et pot interessar


Comentaris

envia el comentari