Catalunya Diari

Inauguren a Balaguer de l’exposició ‘Tu tens la clau’, sobre l'abús de drogues

Té com a objectiu conscienciar els més joves i el conjunt de la població sobre els riscos de l’abús de drogues

La diputada d'Igualtat, Helena Martínez, ha participat aquest dilluns en la inauguració de l'exposició itinerant 'Tu tens la clau', que restarà oberta al vestíbul de l'Ajuntament de Balaguer, i que té com a objectiu conscienciar els més joves i el conjunt de la població sobre els riscos de l'abús de drogues.

L'exposició està coorganitzada per Projecte Home Catalunya i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i ha comptat amb la participació de l'alcalde de Balaguer, Josep Ignasi Vidal; el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa; la directora dels Serveis del Projecte Home a les Terres de Lleida i comissària de l'exposició, Sònia Font; la directora tècnica del Projecte Home Catalunya, Cristina Vidal, i el regidor de Governació, Afers Socials i Participació de l'Ajuntament de Balaguer, Kevin Bruque.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Imatge de la presentació de l'exposició 'Tu tens la clau'
Inauguració de l’exposició ‘Tu tens la clau’, de conscienciació sobre els riscos de l’abús de drogues | LleidaDiari.cat

Es tracta de la tercera edició d'una exposició que el 2019 ja va recórrer diverses biblioteques

Es tracta de la tercera edició d'una exposició que el 2019 ja va recórrer diverses biblioteques de les Terres de l'Ebre i que el 2020 va fer el mateix en biblioteques del Camp de Tarragona. Durant la seva intervenció, Helena Martínez ha destacat la importància de muntar una exposició «que no només se centri en les addicions, sinó també en aquells aspectes que esdevenen factors de protecció davant les conductes de risc». A més, ha esperonat tothom a seguir treballant per la promoció i coneixement dels aspectes que s'assenyalen a l'exposició. «Uns valors d'autoestima, respecte i responsabilitat enfront d'un mateix i davant de la comunitat que ens han de permetre conviure en una demarcació més saludable en tots els sentits», ha afegit.

L'exposició sorgeix de la necessitat de treballar en la prevenció del consum d'alcohol i altres drogues, sobretot entre els adolescents i joves. L'última enquesta ESTUDES 2018/2019, del Ministeri de Sanitat, indica que en el darrer any un 77,5% de les noies i un 74,1% dels nois de 14 a 18 anys va beure alcohol, un 38,5% i un 31,4%, respectivament, va fumar tabac mentre que un 25,9% de les noies i un 29,2% dels nois, cànnabis. D'altra banda, el 20% dels nois i noies va fer un ús compulsiu d'internet.

Per abordar aquestes qüestions, s'ha dissenyat una exposició que en lloc del missatge tradicional que posava el focus en els perills de les drogues, centra l'atenció en una sèrie d'aspectes fonamentals per al desenvolupament de la persona i que són claus per tal de construir una vida més plena, saludable i lliure de conductes de risc com ara l'abús de drogues.

El format de l'exposició es basa en cinc portes que cal explorar per tal d'aprofundir en l'autoconeixement

Així, el format de l'exposició es basa en cinc portes que cal explorar per tal d'aprofundir en l'autoconeixement i que conviden a reflexionar a través de la interacció, oferint claus per obrir-les. Els temes que tracten cadascuna de les portes són les emocions, els pensaments, els valors, els plaers i la comunicació. Tot i que centrada en un primer terme en els joves i les seves famílies, l'exposició vol arribar també al públic general per abordar conductes de risc sovint invisibilitzades perquè compten amb l'acceptació social, com ara l'abús del consum d'alcohol.

'Tu tens la clau' és una activitat de prevenció i sensibilització que complementa els programes de tractament de les addiccions que Projecte Home porta a terme a la demarcació des dels centres que té ubicats a Tremp i a Balaguer. Des d'aquestes dues seus, l'entitat atén cada any més de 80 persones amb addiccions de les comarques de Lleida, així com els seus familiars, amb diversos programes de tractament que tenen com a objectiu aconseguir la seva reinserció social.


Comentaris

envia el comentari