Incertesa al món fallaire del Pirineu sobre la celebració de la festa amb el coronavirus

Pla general de la foguera, posterior a la baixada de falles

Els més matiners comencen a construir-les per Setmana Santa | LleidaDiari.cat

El món de les falles del Pirineu viu amb incertesa a celebració de la tradicional festa el mes vinent de juny a causa del coronavirus. La primera baixada és a la Pobla de Segur el 17 de juny i a aquesta la segueixen les d'Isil o Alins el 23 de juny.

 

Això no obstant, la seva preparació comença mesos abans i en llocs com Alins acostumen a quedar per Setmana Santa per preparar les falles i a Isil l'1 de maig. A causa del covid-19 s'han hagut de suspendre aquestes activitats però a Alins tenen la sort que ja havien tallat els troncs fa dies i ara sol queda tornejar-los, feina que faran de manera individual. A Alòs d'Isil aquest any ja no podrà ser i com a últim recurs plantegen una festa més íntima amb les 8 falles que tenen de l'any passat.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Tallar i preparar les falles amb setmanes prèvies a la celebració

Tallar i preparar les falles amb setmanes prèvies a la celebració de la festa es fa perquè els troncs de fusta estiguin ben secs i després cremin bé durant la baixada, des de la muntanya fins al poble, i no s'apaguin. El president dels Fallaires d'Alins, Vicenç Lladós, ha explicat que la trobada que feien per Setmana Santa a Alins perquè tothom es pogués tornejar la seva falla, s'ha suspès i no es podrà celebrar. En aquest sentit, ha recordat que ja tenen unes 300 falles tallades que s'estan secant i ha dit que si al darrer moment la festa de la baixada de falles es pot celebrar ja les tindran a punt.

 

La baixada de falles és una festa que no necessita massa infraestructura i per aquest motiu totes les associacions de fallaires han dit que estan pendents de l'evolució de l'estat d'alarma i al darrer moment decidiran que fer, en funció del que autoritzi el Govern. A Isil pràcticament segur que el dia 1 de maig no podran quedar per anar a tallar les falles i deixar-les assecar i preparades pel dia de la festa. Si arriba el mes de juny i poden celebrar la baixada de falles buscaran solucions imaginatives per tirar-la endavant.

 

Una tradició

La baixada de falles a Isil és una tradició que la gent d'aquest petit poble ha dut a terme interrompudament des de temps immemorials. Per aquest motiu confien que aquest any, no sigui el primer, que les falles no s'encenen. A Alòs d'Isil, acostumaven a quedar per Setmana Santa, que és quan hi ha més gent al poble, per fer les falles. Aquest any no podrà ser però ja pensen amb alternatives. A aquesta baixada de falles tenen el límit màxim de 30 i s'estan pensant a obrir unes inscripcions i que els inscrits es comprometin a fer la seva pròpia falla de manera individual i el dia 4 de juliol participin en la baixada.

 

Al Pallars plana la incertesa de si es podrà celebrar aquesta festa i amb quines condicions. Però tots els fallaires coincideixen a dir que sigui una o siguin totes, la nit de la baixada de falles, alguna falla cremarà. Aquesta és una festa que els fallaires com Lladós afirmen que espera tot l'any que arribi i no poder-la celebrar seria llàstima.

 

Segueixen de prop l'evolució de l'estat d'alarma

Eloi Tirvió, de l'Associació de fallaires de la Pobla de Segur, ha dit que segueixen de prop l'evolució de l'estat d'alarma per saber si podran celebrar la festa o no. Pel que fa als preparatius de les seves falles, Tirvió ha dit que és a mitjans de maig quan van a buscar la fusta al bosc i ha reconegut que a la Pobla de Segur per la característica de falla que porten tenen setmanes de marge per fer-les.

 

El mateix passa amb la majoria de falles de l'Alta Ribagorça, que tenen marge encara, tant per la seva construcció com per les dates de la seva celebració. La primera baixada de la temporada de l'Alta Ribagorça és la de Durro, a mitjans de juny. A la nit de Sant Joan es baixen a Boí i a principi del mes de juliol es corren a Barruera, després a Erill la Vall i les darreres són a Taüll, a mitjans de juliol.

 

Reuneix entre 2.500 i 4.000 persones

Totes les associacions de fallaires temen que a mitjans de juny encara no es puguin celebrar festes multitudinàries com la baixada de falles que reuneix entre 2.500 i 4.000 persones en pobles com Isil o Alins, en funció de l'any. Si no es pot celebrar i s'ha de suspendre confien a poder fer una festa íntima sense públic. I com a última opció, ja parlen de l'encesa d'una falla simbòlica a la plaça del poble.

 

La UNESCO va reconèixer l'1 de novembre del 2015 les festes del foc de 63 municipis de Catalunya, Andorra, Occitània i la Franja com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Totes aquestes festes tenen orígens molt antics, precristians de culte al sol molt relacionades amb l'èxit de les collites, i l'arribada del bon temps amb el solstici de l'estiu. No obstant això, algunes també es relacionen amb la fecunditat, fer fora els mals esperits o els rituals solars.