Catalunya Diari

Els infants de l’Escola Bressol d’Alcarràs aprenen a fer el ‘Mandongo’

Una tradició que es remunta al 2004

Mandongo
Imatge d'un nen aprenent a fer llonganissa | LleidaDiari.cat

Els nens i nenes de l’Escola Bressol Municipal d’Alcarràs van fer divendres passat un taller per aprendre de primera mà el procés d’elaboració de les llonganisses i les botifarres, conegut tradicionalment com el Mandongo. Una tradició que es remunta al 2004, any en què la llar va iniciar l’activitat al municipi.

Els infants van preparar la carn condimentada amb sal i pebre i la van amassar dins d’un gibrell. Posteriorment, amb l’ajuda de la Paquita Cascarra, una de les Mestresses de Casa que any rere any ve a l’escola a ensenyar la tradició, els menuts van començar a fer rodar la màquina de fer embotits i van comprovar amb expectació com en començaven a sortir les llonganisses. Finalment, l’últim pas va estar lligar amb fils les llonganisses que els nens i nenes es van emportar a casa per cuinar.

L'objectiu de conservar la marca Mandongo

Segons la directora del centre, Gemma Garcia, «l’objectiu d’aquesta pràctica és conservar la tradició, tot coneixent l’entorn d’una forma didàctica, a més a més de mantenir el contacte amb les mestresses de casa». L’Escola Bressol Municipal d’Alcarràs té una capacitat de 74 places repartides en cinc unitats: una unitat amb vuit infants de zero a un any; dues unitats amb 13 infants d’un a dos anys; i dues unitats amb vint infants de dos a tres anys, i compta amb un equip educatiu de vuit professionals.

Mandongo
Nens de l'escola bressol fent mandongo | LleidaDiari.cat

 

Cal recordar que, l’any passat, l’Ajuntament d’Alcarràs va registrar la marca Mandongo a través de la qual s’aglutinen tots els actes que tenen com a denominador comú la promoció de la carn de porc, amb l’objectiu de donar a conèixer arreu del territori el potencial ramader i la qualitat de la carn de porcí que s’elabora i es comercialitza al municipi.

 

Una festa arrelada al municipi

Alcarràs va viure el passat dijous 17 de gener una nova edició de la Festa del Porc. Es tracta d'una tradició molt arrelada a la localitat en què l'Associació de Mestresses de Casa prepararà més de 4.000 entrepans per tothom després de l'elaboració del Mandongo (els embotits que en surten de la matança del porc). En l'edició de l'any passat, el dijous 18 de gener, coincidint amb la Festa del Porc, es van repartir uns 4.500 entrepans de carn de porc, i va ser el tret de sortida de la presentació d’aquesta nova denominació, que vol també posar l’èmfasi en una tradició que ha perviscut al llarg dels temps, que no és altra que la de «fer el mandongo». Sens dubte, es tracta d'una extraordinària manera de fer valdre les tradicions de la terra i transmetre-les a les noves generacions, si més no, perquè les coneguin.

Mandongo
Una mestra ajudant als nens a fer mandongo | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari