Catalunya Diari

Inicien un projecte per a recuperar el poble del Solanell, a l'Alt Urgell

Es tracta d’una iniciativa pionera a Catalunya que impulsa la repoblació rural amb un model d’habitatge no especulatiu

Imatge del Solanell
Imatge del Solanell | LleidaDiari.cat

La cooperativa Sostre Cívic planteja una proposta transformadora per recuperar el poble de Solanell, a l'Alt Urgell, amb un projecte col·lectiu de convivència en forma d'Habitatge Cooperatiu en règim de Cessió d'Ús (HCCU), que serà l'embrió d'altres iniciatives econòmiques. L'objectiu és donar nova vida al poble de Solanell (Alt Urgell) per mitjà de la progressiva reconstrucció i l'ús de les cases que van quedar deshabitades als anys 70, obrint una nova via per a la recuperació dels pobles abandonats i per la implantació del model d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús al nostre país.

Aquest projecte s'impulsa de manera conjunta entre les cooperatives Sostre Cívic i Reviure Solanell, que des del 2010 ha iniciat la rehabilitació de diverses cases i la posada en marxa del Refugi del Gall Negre, amb els quatre habitants que ja hi ha viscut al poble. Sostre Cívic planteja una primera fase amb la recuperació de dos edificis actualment enrunats, Cal Gironi i Cal Llehí, que allotjaran fins a quinze habitatges cooperatius amb una dotació d'espais col·lectius, construïts amb criteris de bioconstrucció i sostenibilitat. Després d'un cicle de xerrades informatives a Barcelona i la Seu d'Urgell per apropar la iniciativa a les possibles persones interessades, s'ha obert el procés d'incorporació dels membres al grup impulsor del projecte. Aquest procés es tancarà el mes vinent un cop format el grup impulsor que desenvoluparà la iniciativa. Es tracta d'una proposta d'actuació per revertir la despoblació de l'àmbit rural i del Pirineu amb un nou model d'accés a l'habitatge, amb la tinença col·lectiva dels immobles i la gestió democràtica i col·lectiva dels espais públics i de l'entorn agrícola i forestal del poble a través del cooperativisme.

A més, el projecte prioritza l'espai col·lectiu i els llocs de trobada de la comunitat per a fomentar el suport mutu. Així doncs, es plantegen espais privatius (apartaments) d'espai reduït, i per contra, es proposen amplis espais col·lectius i serveis compartits, que constitueixen fins a un 20% de la superfície construïda. L'arquitectura prevista s'adapta entorn de manera respectuosa i segueix criteris de construcció sostenible i de rehabilitació energètica. Més enllà de la cessió d'ús dels habitatges, el projecte aposta per l'ampliació i la gestió del refugi ja existent, amb la voluntat de generar activitat econòmica i d'apropar el turisme sostenible. Aquesta serà una de les primeres accions que reforçaran la reactivació del poble, però la iniciativa està oberta a totes les propostes d'activitats que estiguin alineades amb els valors del projecte, i seran treballades en el marc del procés participatiu que impulsarà aquesta primera fase.


Comentaris

envia el comentari