Catalunya Diari

Inicien la restauració de l'església de Sant Martí de Bescaran, a les Valls de Valira

L’obra compta amb un pressupost de 67.760 euros i forma part del programa Reviure les velles ciutats

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | Cedida

L'Institut Català del Sòl (INCASÒL) ha iniciat la rehabilitació de l'església de Sant Martí de Bescaran, situada al municipi de les Valls de Valira, a la comarca lleidatana de l'Alt Urgell. Les obres han estat adjudicades a l'empresa Construccions Orgel·lia, SL per un import total de fins a 67.760 euros i compten amb un termini d'execució de cinc mesos i mig.

Els treballs, basats en un projecte de l'arquitecte Miquel Duelo Nebot, consistiran principalment en la reconstrucció de la coberta de la nau del temple, la qual es durà a terme amb la restitució dels materials originals. 

A més, se substituiran els baixants pluvials i els del remat de la coberta del campanar, també s'impermeabilitzarà l'exterior del mur de contenció nord, es pavimentarà l'era del costat i s'arranjarà el revestiment interior dels paraments verticals malmesos.

  

Un deteriorament que va en augment

El deteriorament general de l'immoble s'ha vist agreujat en els darrers temps per l'entrada d'aigua en diferents punts de l'església, principalment per la coberta que manifesta una manca d'estanquitat, i pels murs perimetrals de contenció, sense impermeabilització. Els promotors del projecte són l'Entitat municipal descentralitzada de Bescaran, el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, el Bisbat d'Urgell i l'INCASÒL dins del programa Reviure les velles ciutats.

L'Institut Català del Sòl aportarà un màxim de 63.977 euros, mitjançant les inversions establertes en el conveni de transferències signat amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. Mentrestant, l'Entitat descentralitzada hi destinarà 7.000 euros i el Bisbat 2.404 euros. L'església fou declarada Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell el catorze d'octubre de 2010. Gràcies a aquesta actuació, la localitat lleidatana de Sant Martí de Bescaran podrà gaudir de la seva històrica església com es mereix, amb unes condicions segures i amb un lluiment digne de la seva construcció. 


Comentaris

envia el comentari