Catalunya Diari

Instal·len al Pirineu els mòduls de suport als centres d’atenció primària per a l’activitat COVID

Seran 6 espais prefabricats que permetran fer PCR i proves als pacients amb patologies respiratòries fora dels centres

Imatge de la construcció dels mòduls per a COVID al Pirineu
Salut comença a instal·lar al Pirineu els mòduls de suport als centres d’atenció primària per a l’activitat COVID | LleidaDiari.cat

Els primers mòduls de suport als centres d'atenció primària (CAP) que Salut instal·larà a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran per tal de traslladar l'activitat relacionada amb el coronavirus fora dels centres, s'ubicaran al CAP Oliana i al CAP La Seu d'Urgell.

La seva instal·lació ha començat aquest divendres i a finals de la setmana vinent estaran operatius per tal de separar l'assistència dels pacients amb simptomatologia respiratòria de l'atenció a la resta dels usuaris del centre. A aquests mòduls, els seguiran 4 més, que s'ubicaran en espais de titularitat pròpia o bé municipal, gràcies a la col·laboració entre el Departament de Salut i els ajuntaments. El tercer es començarà a instal·lar la setmana vinent al CAP Sort i els altres 3 previstos es col·locaran durant el mes d'abril a El Pont de Suert, La Pobla de Segur i Tremp.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La majoria dels mòduls tindran 45 m2 de superfície i constaran d'una consulta de respiratori, 2 punts per a la realització de proves PCR i un espai d'atenció al pacient. En el cas de El Pont de Suert i La Pobla de Segur, els annexos faran 30 i 15 m2, respectivament, i es destinaran exclusivament a fer-hi proves de detecció del virus.

Destinar el mòdul annex al diagnòstic i tractament del pacient COVID

Pel que fa a Oliana, la directora de l'Equip d'Atenció Primària (EAP) Alt Urgell Sud, Imma Vila, explica que el fet de destinar el mòdul annex al diagnòstic i tractament del pacient COVID «permetrà recuperar en cert grau l'activitat habitual a consulta, cosa que suposarà un alleujament per als professionals després de mesos amb els espais limitats a causa del virus».

A La Seu d'Urgell, el director de l'EAP, Sergi Duaigües, explica que «l'annex serà molt ben acollit, ja que deslliurarà consultes al CAP per poder acomplir la nostra tasca habitual. També facilitarà la ventilació, ja que al nostre centre no hi ha finestres i quan atenem un pacient amb la Covid-19, ens veiem obligats a clausurar la consulta durant unes hores, amb la qual cosa encara perdem més espais».

L'ús d'aquests espais addicionals té una durada prevista d'entre dos i quatre anys. La seva distribució s'ha basat en la capacitat dels centres de poder separar circuits d'activitat de pacients amb sospita de COVID i en la disponibilitat d'un espai exterior proper que compleixi els requisits necessaris per acollir un mòdul d'aquestes característiques.

Una acció que s'emmarca en el Pla d'Enfortiment de l'Atenció Primària

El desplegament de mòduls s'emmarca en el Pla d'Enfortiment i Transformació de l'Atenció Primària, que va més enllà de l'impacte que genera la Covid-19, i que suposa una inversió de 910.000 € en aquest territori. L'objectiu d'aquest pla és el de millorar l'accessibilitat i els processos d'una peça fonamental del sistema públic de salut com és l'atenció primària, augmentar-ne la resolució i atendre bé la cronicitat.

El pla inclou un seguit d'accions i mesures estructurals i de futur, com la incorporació de 24 professionals de diverses especialitats que ja ha tingut lloc entre finals de l'any 2020 i principis del 2021, i que ajudarà a atendre l'augment de la demanda en aquest àmbit fonamental del sistema de salut. La incorporació d'aquests professionals va lligada a una nova forma de treballar i a una reorganització de funcions de tots ells, per tal de potenciar rols assistencials i alliberar els sanitaris de tasques administratives.

A més, el pla inclou implantar noves eines tecnològiques per guanyar accessibilitat telefònica i digital, optimitzar i redefinir processos de treball per ser més resolutius, i habilitar espais de treball dins i fora dels CAP per afrontar l'actual situació de pandèmia. Millorar l'atenció al pacient crònic és un altre dels pilars del nou model d'atenció primària que es planteja. En aquest sentit, es posarà en marxa un programa específic d'atenció a la cronicitat que contribuirà a reduir les visites a urgències i les hospitalitzacions evitables d'aquest grup d'usuaris i que anirà acompanyat d'un programa de suport assistencial a les residències.


Comentaris

envia el comentari