Catalunya Diari

Instal·len tanques al canal de Gavet per evitar que la fauna autòctona hi caigui

Les malles s’han col·locat al marge esquerre de la infraestructura, a l’entorn del barranc dels Inerts, principal connector ecològic de la zona

Imatge del canal de Gavet

Endesa instal·la tanques perimetrals al canal de Gavet per evitar que la fauna autòctona hi caigui | LleidaDiari.cat

Endesa, mitjançant la seva divisió d'energies renovables Enel Green Power, ha col·locat al canal hidroelèctric de Gavet, al Pallars Jussà, 750 metres de tanques perimetrals per evitar que la fauna autòctona de la comarca s'hi precipiti, dins del seu Pla de Conservació de la Biodiversitat i com a una de les mesures estrella de Sostenibilitat al Pirineu de Lleida.

En concret, les malles protectores (una reixa rectangular de filferro galvanitzat i de densitat progressiva) s'han instal·lat al marge esquerre del canal, entorn del barranc dels Inerts, principal connector ecològic que creua la infraestructura hidràulica en el seu tram anterior al sifó de Gavet. Les tasques, que han suposat una inversió de 25.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia, han durat unes quatre setmanes i s'han dut a terme amb la col·laboració del cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya i l'assessorament de l'empresa especialitzada Minuartia.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

No és l'única actuació encaminada a salvaguardar la fauna de la comarca

Aquesta, però, no és l'única actuació encaminada a salvaguardar la fauna de la comarca. En els punts quilomètrics 5 ,6 i 1,9 del canal, Endesa hi va instal·lar ja fa temps 5 rampes per a facilitar la sortida dels animals que hi caiguessin: 4 per a ungulats i grans mamífers i 1 per a amfibis.

Ara, i de manera experimental, i amb l'objectiu que cabirols, porcs senglars i altres grans mamífers la localitzin més ràpidament, s'ha pintat de blau elèctric la tanca de doble onda existent a la rampa de sortida del punt quilomètric 1,9, ja que és el color que més atrau aquest tipus d'ungulats. Pretén que sigui una fórmula eficaç perquè trobin el punt de sortida de manera més àgil. També s'ha instal·lat una segona rampa per a amfibis al punt quilomètric 5,6.

Aquesta actuació coordinada entre la Companyia i el cos d'Agents Rurals és un bon exemple de l'acord que van subscriure el passat mes de juny totes dues parts amb l'objectiu d'establir operatives encaminades a protegir i preservar la fauna i el medi ambient en general i, específicament, en aquells indrets on la Companyia té infraestructures hidràuliques i desenvolupa activitats energètiques.

El canal i la central hidroelèctrica de Talarn

El canal de Gavet va entrar en servei l'any 1923 i des de llavors recull l'aigua a la sortida de la central hidroelèctrica de Talarn i la canalitza fins a la central de Gavet, des d'on es generen fins a 23 MW de potència elèctrica. Està situat a la comarca del Pallars Jussà i travessa tres municipis al llarg del seu recorregut. Així, la presa d'aigües del cabal –contigua a la central hidroelèctrica de Talarn– i els primers metres de la traça del canal, es troben dins el terme municipal de Talarn, mentre que la resta de la traça discorre per la població de Vilamitjana, pedania de Tremp, i per la població de Sant Serni, de Gavet de la Conca.

Aquesta conducció té la capacitat de transportar 40 metres cúbics per segon d'aigua, té una longitud total de 8,2 quilòmetres i salva obstacles com l'encreuament amb el riu Gavet –mitjançant un sifó construït per dues canonades de 300 metres de longitud i de 3,6 metres de diàmetre cadascuna -, així com els barrancs del Vicari i la Teulera. Si bé, la funció principal d'aquesta infraestructura –una de les més rellevants del Pallars Jussà– és la producció d'energia elèctrica, també en destaca el seu aprofitament auxiliar de caràcter agropecuari, ja que s'utilitza com a canal de reg per a l'explotació agrícola de la zona.


Comentaris

envia el comentari