Catalunya Diari

L’Institut d’Almenar impartirà Formació Professional Dual

Els alumnes cursaran algunes matèries al centre i altres a les empreses amb un contracte laboral remunerat

Imatge d'una classe de l'Institut d'Almenar
L’Institut d’Almenar impartirà Formació Professional Dual el curs 2020-21 | LleidaDiari.cat

L'Institut d'Almenar és l'únic centre rural del Segrià integrat al territori que impartirà aquest pròxim curs 2020-21 l'FP Dual, concretament en Gestió Administrativa. Es tracta d'un model educatiu en què l'empresa assumeix responsabilitats de formació i per tant, els alumnes estudien tant a l'institut com a l'empresa. L'objectiu és doble: millorar la formació de l'aprenent i retenir el talent a les empreses del territori.

La novetat d'aquest curs és que l'aprenent disposa d'un contracte laboral remunerat amb l'empresa, on alterna l'assistència amb la del centre educatiu en horaris adaptats. Per impulsar la difusió de la nova oferta formativa, l'institut ha dissenyat una campanya, que amb l'eslògan '2 en 1. No li donis més voltes', vol captar l'atenció d'empreses i estudiants que vulguin compartir aquest viatge formatiu i que compta amb el suport del Fons Social Europeu. Segons ha explicat el director de l'institut, Joan Domeyó, «L'objectiu del centre és signar convenis de col·laboració per a la Formació Dual amb empreses del territori».

L'FP Dual

La Formació Dual o FP Dual és un model educatiu europeu, que ja està implantat a diferents països com a Alemanya, Suïssa, Dinamarca i Àustria, que permet combinar l'aprenentatge en una empresa amb la formació acadèmica a l'institut. Això fa que la formació sigui més completa, alhora que l'empresa pot participar en la formació de l'estudiant, adequant-la a les seves necessitats.

  

En el primer curs, es va a classe i s'aprèn la base formativa i durant el segon curs l'alumne treballa a l'empresa, mentre continua l'aprenentatge al centre. Durant el temps que l'alumne està a l'empresa, rep un salari i amb alta a la Seguretat Social, tal com si fos un treballador més.

 

30 places d'FP Dual en Gestió Administrativa

L'INS d'Almenar oferirà aquest pròxim curs un total de 30 places de FP Dual en Gestió Administrativa amb l'objectiu de retenir el talent jove a les empreses del món rural i evitar el despoblament. La novetat de l'FP dual és que a partir d'ara les empreses faran un contracte laboral amb l'aprenent. Els cicles de formació professional es desenvolupen al llarg de dos cursos amb una durada general de 2.000 hores. L'institut té un total de 380 alumnes, en la seva majoria procedents d'Almenar, Alfarràs i Alguaire i dels pobles situats al peu de la carretera N-230.

Una formació europea

A Europa, el model de l'FP dual és absolutament majoritari, amb un paper rellevant de l'empresa. S'obté un certificat oficial de grau mitjà que permet inserir-se al món laboral o seguir estudiant un grau superior. Les pràctiques són remunerades i un percentatge important de l'alumnat que finalitza FP és contractat per la mateixa empresa on realitza les pràctiques. La formació dual combina l'aprenentatge en una empresa amb la formació acadèmica, augmentant la col·laboració entre els centres de formació professional i les empreses en el procés formatiu dels alumnes.

A Catalunya, es vol prioritzar aquest model educatiu en què l'empresa assumeix responsabilitats de formació i així adapta aquesta a les seves necessitats amb l'objectiu final de millorar l'educació rebuda i fer-la més útil al sistema productiu, millorant així l'ocupabilitat dels joves.

  


Comentaris

envia el comentari