Catalunya Diari

L’Institut d’Almenar obre entre el 2 i el 8 de juny la preinscripció per l’FP Dual

És l’únic centre rural del Segrià en oferir aquests estudis, que tenen l’objectiu de frenar el despoblament i retenir el talent a les empreses del territori

Institut d'Almenar
L’Institut d’Almenar obre entre el 2 i el 8 de juny la preinscripció per l’FP Dual | LleidaDiari.cat

L'Institut d'Almenar, l'únic centre rural del Segrià integrat al territori que impartirà l'FP Dual el pròxim curs, concretament en Gestió Administrativa, ha obert el període de preinscripcions dels cicles formatius de grau mitjà que serà entre el 2 i el 8 de juny.

Per realitzar el tràmit, caldrà identificar-se amb el DNI o NIE de l'alumne i el de la persona sol·licitant, a més del Llibre de Família o qualsevol document que certifiqui la filiació. Engany, com a mesura preventiva per la pandèmia del coronavirus, l'Institut Almenar promou la preinscripció telemàtica a través del portal web:http://ensenyament.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/9420-FP-grau-mitja?moda=1ç. Per facilitar el procés, s'ha suprimit el requisit de presentar la sol·licitud i la documentació en paper al centre. Aquest formulari s'ha de fer arribar per via electrònica a l'e-mail del centre educatiu, acompanyat de la documentació necessària escanejada o fotografiada.

Possibilitat d'inscripció presencial

Per les circumstàncies extraordinàries de la Covid-19, la inscripció presencial es podrà fer també entre el 2 i el 8 de juny, però exclusivament amb cita prèvia. Per demanar-la, cal trucar al telèfon del centre (650 110 701) entre les 10 h i les 12 h o a través del correu del centre [email protected]

Estudis pioners

L'Institut d'Almenar impartirà el pròxim curs 2020-21 l'FP Dual, concretament en Gestió Administrativa. Es tracta d'un model educatiu en què l'empresa assumeix responsabilitats de formació i per tant, els alumnes estudien tant a l'institut com a l'empresa. L'objectiu és doble: millorar la formació de l'aprenent i retenir el talent a les empreses del territori. La novetat d'aquest curs és que l'aprenent disposa d'un contracte laboral remunerat amb l'empresa, on alterna l'assistència amb la del centre educatiu en horaris adaptats. Segons va explicar durant la presentació dels estudis, el director de l'institut, Joan Domeyó, "L'objectiu del centre és signar convenis de col·laboració per a la Formació Dual amb empreses del territori".

L'FP Dual

La Formació Dual o FP Dual és un model educatiu europeu, que ja està implantat a diferents països com a Alemanya, Suïssa, Dinamarca i Àustria, que permet combinar l'aprenentatge en una empresa amb la formació acadèmica a l'institut. Això fa que la formació sigui més completa, alhora que l'empresa pot participar en la formació de l'estudiant, adequant-la a les seves necessitats.

La durada d'un Cicle Formatiu amb FP Dual és de dos anys. En el primer curs, es va a classe i s'aprèn la base formativa i durant el segon curs l'alumne treballa a l'empresa, mentre continua l'aprenentatge al centre. Durant el temps que l'alumne està a l'empresa, rep un salari i amb alta a la Seguretat Social, tal com si fos un treballador més.

30 places d'FP Dual en Gestió Administrativa

L'INS d'Almenar oferirà aquest pròxim curs un total de 30 places d'FP Dual en Gestió Administrativa amb l'objectiu de retenir el talent jove a les empreses del món rural i evitar el despoblament. La novetat de l'FP dual és que a partir d'ara les empreses facin un contracte laboral amb l'aprenent. Els cicles de formació professional es desenvolupen al llarg de dos cursos amb una durada general de 2.000 hores. L'institut té un total de 380 alumnes, en la seva majoria procedents d'Almenar, Alfarràs i Alguaire i dels pobles situats al peu de la carretera N-230.

Una formació europea

A Europa, el model de l'FP dual és absolutament majoritari, amb un paper rellevant de l'empresa. S'obté un certificat oficial de grau mitjà que permet inserir-se al món laboral o seguir estudiant un grau superior. Les pràctiques són remunerades i un percentatge important de l'alumnat que finalitza FP és contractat per la mateixa empresa on realitza les pràctiques. La formació dual combina l'aprenentatge en una empresa amb la formació acadèmica, augmentant la col·laboració entre els centres de formació professional i les empreses en el procés formatiu dels alumnes.

A Catalunya, es vol prioritzar aquest model educatiu en què l'empresa assumeix responsabilitats de formació i així adapta aquesta a les seves necessitats amb l'objectiu final de millorar l'educació rebuda i fer-la més útil al sistema productiu, millorant així l'ocupabilitat dels joves. La realitat actual de l'organització dels centres de formació professional i l'estructura modular dels continguts dels cicles formatius permet una gran flexibilitat i adaptabilitat a les necessitats de formació i ofereix la possibilitat d'adquirir les competències necessàries, tant a les aules i tallers dels centres, com a les instal·lacions de les mateixes empreses.


Comentaris

envia el comentari