Catalunya Diari

Ipcena denúncia la presència de residus tòxics en una empresa de Soses

Ja està investigada per presumpte delicte mediambiental

Imatge d'una au morta a l'interior de la bassa en què una empresa de Soses emmagatzema residus líquids
Imatge d'una au morta a l'interior de la bassa en què una empresa de Soses emmagatzema residus líquids | LleidaDiari.cat

Ipcena ha presentat un requeriment a l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) en què sol·licita a aquest organisme que retiri els residus aquosos «amb àcid sulfúric i metalls pesants» que l'empresa de fertilitzants Anqui, SA, de Soses (Segrià) emmagatzema en dues basses. L'entitat ecologista insta l'ARC a actuar d'ofici i a carregar, posteriorment, el cost de l'actuació a l'empresa, davant «la manca d'interès» d'aquesta en fer-ho, segons asseguren des d'Ipcena. L'empresa està sent investigada pel Seprona, després d'un abocament d'aigües residuals en un camp i de localitzar una vintena d'aus mortes –algunes protegides- en les dues basses on s'emmagatzemen residus els quals, segons el cos, poden provocar «un dany substancial en la qualitat de l'aigua superficial i en els aqüífers i un risc per a la salut de les persones i per a la fauna i la flora». Després de localitzar unes altres 25 aus mortes aquest dimecres, Ipcena considera «temerari» prolongar més la situació i no retirar ja aquests residus líquids.

Imatge de la vintena d'aus localitzades mortes en dues basses
Imatge de la vintena d'aus localitzades mortes en dues basses | LleidaDiari.cat

 

Des d'Ipcena expliquen que, arran d'un denúncia de l'entitat ecologista i d'un afectat, l'ARC va instar aquesta indústria el 22 de maig a aportar en quinze dies un nou estudi d'alternatives de gestió del residu líquid que emmagatzema. Dues setmanes després, però, l'empresa va sol·licitar una ampliació de termini per poder-lo presentar. Segons els ecologistes, la firma va lliurar el 6 de juliol a l'Agència de Residus un nou document comprometent-se en el termini màxim d'un mes a dur a terme diferents proves per neutralitzar del pH del residu, i, en el mes següent, a fer-ne altres d'evaporació, per tal que un cop assolida la concentració de sòlids manipulables, el concentrat resultant del procés de tractament s'analitzaria per definir les possibles alternatives.

Tot i els compromisos de l'empresa Anqui, SA, des d'Ipcena consideren que la firma, «està dilatant en el temps tots els requeriments emesos per l'ARC, amb l'objectiu de guanyar temps i no resoldre la problemàtica gravíssima que no es pot allargar més temps atenem la gravetat». Els ecologistes sostenen que la firma «ha causat un atemptat ecològic», ja que afirmen que des que va començar a operar el 2012 «ja va construir les dues bases de residus aquosos àcids, sense aquestes estar incloses a l'autorització ambiental» de la qual disposava la indústria. Per tant, «durant tots aquests sis anys, les basses de residus amb àcids han estat operatives, sense que l'ARC en tingues coneixement», asseguren des d'Ipcena.

Un agent del Seprona prenent mostres a les dues basses on una empresa de Soses
Un agent del Seprona prenent mostres a les dues basses on una empresa de Soses | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari