Catalunya Diari

Ipcena denunciarà presumptes delictes d'odi, amenaces i coaccions contra el dret de defensa ambiental en el tema de l'os

Joan Vàzquez acusa una «pseudomàfia» del Pallars Sobirà que actua amb el consentiment de les administracions locals i l'Associació de Ramaders

L'ós Goiat poc després de ser alliberat
L'ós Goiat poc després de ser alliberat | Generalitat de Catalunya

El Pirineu lleidatà es troba aquests dies enfrontats per la retirada (o no) de l'os Goiat. Per una banda, el Departament de Territori i Sostenibilitat ja ha avançat la seva intenció d'eliminar l'ós Goiat després dels repetits atacs a bestiar en els últims mesos; mentre que els ecologistes no volen expulsar l'animal de la zona i reclames més recursos humans i tècnics. I és davant aquestes dues posicions, que ha esclatat la polèmica aquest divendres amb l'anunci de l'entitat ecologista Ipcena d'haver rebut amenaces de mort a través de les xarxes socials i mitjans digitals. 

En aquest sentit, el portaveu de l'entitat a Lleida, Joan Vàzquez afirma que aquest assumpte ja està en mans dels advocats. Segons Vàzquez aquests missatges amenaçadors estan directament relacionats amb la defensa de l'os que els ecologistes fan. Van dirigides a membres de l'entitat ecologista i de manera especial al seu líder. Segons Vàzquez se li diu que és «mereix un tret» o que li «obrin el cap». Pel líder dels ecologistes aquests qualificatius van contra «el dret legítim a defensar el medi ambient» i són «suposats delictes d'odi, coaccions i amenaces» i per tant «accions i aptituds que s'han de reprovar i denunciar». L'ecologista diu que es tracta de «fets intolerables» sustentats per una «pseudomàfia» instal·lada al Pallars Sobirà que «actua amb el consentiment de les administracions locals i l'Associació de Ramaders».

Ipcena lamenta que la gent que fan els comentaris malgrat no tenir «el suport directe i públic de les institucions de la comarca, i associacions com la de ramaders o caçadors, les toleren al no recriminar-les convertint-se en encobridors». Vàzquez ha comentat que a més dels membres d'Ipcena en aquest cas pel tema de l'ós «altres persones per la seva sensibilitat o activitat ambiental també estant rebent amenaces i coaccions». Ipcena considera que l'administració a d'obrir espais de participació i diàleg, sobre un tema com és la presència de l'ós, amb totes les parts interessades, potenciant el diàleg i el consens com l'única via viable de trobar punts d'acord, que malgrat que les postures enfrontades cada part pugui defensar els seus criteris amb el respecte de la resta de parts.


Comentaris

envia el comentari