Catalunya Diari

Isona festeja aquest cap de setmana el seu passat romà

El dissabte es presenta com una jornada plena d'activitats i espectacles per a tots els públics
Imatge d'una edició anterior de la festa romana d'Isona | LleidaDiari.cat

Isona (Pallars Jussà) tornarà a ser aquest dissabte Aeso, la vila romana que va servir com a punta de llança per a la romanització de la Catalunya interior. Amb una jornada plena d'activitats -entre les quals destaca la recreació històrica de les antigues legions- es vol commemorar el 1900 aniversari de la mort de l'emperador Trajà, molt lligat a aquesta localitat lleidatana. De la important ciutat romana d'Aeso en queden nombroses proves a l'actual Isona (part en el subsòl i part en la zona d'horts contigua): restes de muralla, de carrers, d'edificis i sobretot una excel·lent col·lecció de làpides d'il·lustres famílies de la ciutat. Entre elles, la del Luci Emili Patern, un cèlebre centurió que va arribar a servir a les files de la guàrdia pretoriana de Trajà. Amb aquest cos, l'elit de l'exèrcit romà, l'isonenc va participar en les campanyes de la Dàcia i Pàrtia, on va ser condecorat per l'emperador. Gràcies a Trajà (98-117 dC), a la seva política d'expansió (amb ell l'imperi romà va assolir la màxima expansió en tota la seva història) i d'estabilitat interna, que va afavorir el floriment de l'economia i les arts, Aeso va gaudir d'una època daurada, que es va reflectir en la construcció de grans edificis i barris fora muralla.

  

 

 

Per celebrar aquest passat i la figura de Trajà, que va morir un 8 d'agost fa 1900 anys, el Museu de la Conca Dellàha organitzat un programa d'activitats per a tots els públics. La jornada començarà amb un acte institucional i el descobriment d'una placa commemorativa a la plaça del Bisbe Badia. Després, l'historiador i professor de la UB Ignasi Garcés parlarà sobre 'L'esplendor de l'Imperi romà: l'època de Trajà'. L'activitat central i més espectacular serà al migdia, amb una recreació històrica que convertirà els carrers d'Isona en un autèntic campament romà. L'equip de la Legió VII-Gemina de Tarragona oferirà demostracions de l'equipament i de lluita, convidarà al públic a passejar entre el tràfec de les tendes del campament, i descobrirà alguns dels secrets de les tàctiques i armes d'un dels exèrcits més poderosos de la història.

 

Segons l'arqueòleg Xavier Bermúdez, amb aquesta activitat es pretén «donar a conèixer el passat romà de la població, però sobretot reivindicar els seus lligams (històrics, culturals i de ciutadania) amb territoris molt distants». I posar en relleu com des d'una ciutat prepirinenca es va participar en el projecte de construcció d'Europa que va representar l'època de Trajà.Comentaris

envia el comentari