Catalunya Diari

Jordà es reuneix a Sort amb ramaders i es compromet a debatre al Parlament la presència de l'os al Pirineu

La consellera ha volgut traslladar al sector que no estan sols i que es compromet a defensar-los perquè no hi hagi la inseguretat que hi ha ara

Reunió entre la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i ramaders, a Sort
Reunió entre la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i ramaders, a Sort | LleidaDiari.cat

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, s'ha reunit aquest dissabte amb ramaders a Sort per copsar de primera mà les inquietuds del sector pel que fa als atacs de l'os Goiat als ramats i, en general, a la presència de l'ós al Pirineu. Un dels ramaders, Francesc Betran, ha explicat que «la consellera s'ha compromès a debatre aquest tema al Parlament, la qual cosa agraeixen».

Des del departament han explicat que existeix el compromís d'abordar aquesta qüestió i fer arribar la preocupació dels ramaders pel que fa a la presència del Goiat a tot el Govern. De moment, divendres que ve la consellera farà una compareixença a la Comissió d'Agricultura en què exposarà la problemàtica de l'ós. Segons el departament, l'objectiu de la reunió d'aquest dissabte ha estat traslladar als ramaders que no estan sols i que la consellera d'Agricultura es compromet a defensar el sector perquè no hi hagi la inseguretat que hi ha ara.

Pel que fa a Goiat, és Medi Ambient qui té la competència per decidir què es fa amb l'os i estan acabant d'estudiar perquè Goiat es comporta d'una manera tan violenta. A la reunió també ha assistit el director general de polítiques ambientals i medi natural, Ferran Miralles, que s'ha compromès a millorar la transparència amb el sector. Per Betran, és «inviable» la convivència de la ramaderia extensiva amb la presència de l'os i ha explicat que han retret a Miralles que, en el cas de Goiat, no hagin fet el gest de treure'l de la muntanya abans. És un os que té un comportament agressiu, recorda, i tem que algunes de les seves cries tinguin el seu mateix comportament. «Si se'ns tingués en compte, s'hauria tret l'ós amb urgència», ha dit, però en canvi al·leguen que el tràmit administratiu per treure l'os és molt complicat i mentrestant «l'os va matant per aquestes muntanyes».

Els ramaders també lamenten que la reintroducció de l'os es va fer de manera «unilateral», sense consultar el territori i reclamen a l'administració que prioritzin els ossos o la ramaderia extensiva. Recorden que afecta 200 explotacions pirinenques que intenten guanyar-se la vida amb la ramaderia extensiva i que l'os els ha envaït el territori. «Pensem que s'ha de prioritzar la nostra activitat a ecosistemes de predadors que fan inviable la nostra activitat», diu Betran, que afegeix que el problema no és només l'atac a un animal, sinó que els animals saben que hi ha un predador i no hi voldran anar. Betran també posa en relleu que «no podem atribuir només al Goiat la problemàtica de l'os al Pirineu, ja que hi havia atacs abans i hi haurà atacs després, perquè el Pirineu és on més explotacions extensives hi ha de Catalunya. És evident que si hi ha ossos, hi haurà enfrontaments i atacs», ha dit Betran.

Tot i que des del Govern al·leguen que el programa d'introducció de l'os al Pirineu depèn d'Europa, els ramaders es pregunten què passarà quan en comptes d'una quarantena d'ossos que diuen que hi ha ara, n'hi hagi 200. «Qui els traurà i qui respondrà dels atacs d'aquests animals?», es pregunta Betran, que afegeix que l'os és un animal protegit i tem que «se'ns vagi de les mans». No obstant això, cal recordar que aquesta mateixa setmana des de Territori han anunciat que estudiaran mesures per a controlar els atacs i que, en el cas de que fos, necessari, fins i tot es plantejaria la possibilitat de retirar l'animal de la Val d'Aran.


Comentaris

envia el comentari