Catalunya Diari

La Fapac demana a la Paeria participar en el control del servei de menjador de les escoles bressol municipals

La Federació exigeix que la nova licitació tingui en compte mesures com reduir ràtios de monitoratge, millorar els menús i un pla de reducció de residus

La delegació de Lleida de la Fapac (Federació d'Associacions de Mares i Pares d'alumnes de Catalunya) demana a la Paeria poder participar en una comissió de seguiment que controli el funcionament del servei de menjador de les escoles bressol municipals. La Federació també exigeix a l'Ajuntament que les condicions de la nova licitació que ja s'ha començat a tramitar tinguin en compte mesures com la reducció de ràtios de monitoratge (de 8 a 6 alumnes per monitor), millorar els menús seguint les recomanacions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya o que l'empresa elabori pla de reducció de residus. Són propostes incloses en un document de 26 punts que aquest dijous s'ha entregat al registre de la Paeria. El concurs de la nova gestió del servei s'ha de resoldre perquè l'adjudicació estigui a punt pel curs que ve.

El registre del document l'han formalitzat la presidenta de la delegació de Lleida de la Fapac, Elisa Solé, i un dels vocals de la junta, Albert Font-Tarrés. S'han queixat que l'Ajuntament no els ha informat directament de l'inici de la licitació de la gestió del servei de menjador a les escoles bressol municipals, i per això se senten «menystinguts». Segons han explicat, dilluns des de la Fapac van demanar explicacions a la regidoria d'Educació i va ser aleshores quan la Paeria els va concedir un màxim de tres dies, fins aquest dijous, per poder presentar les seves propostes. La federació lamenta que s'hagi establert un termini tan curt per a un moviment associatiu basat en el voluntariat. 


La Federació d'Associacions de Pares i Mares vol reivindicar el paper de les famílies en aquest procés de licitació, i per això fan constant les seves demandes «encarades a tenir una millor prestació del servei, un procés més transparent i intentar evitar algunes problemàtiques sorgides durant la vigència del darrer contracte». «Unes condicions que esperem que l'Ajuntament se les miri amb bons ulls per poder incloure-les al nou concurs», ha dit Solé. 

La Federació d'Associacions de Pares i Mares vol reivindicar el paper de les famílies en aquest procés de licitació | LleidaDiari.cat

 

Un dels punts que més han destacat és que, un cop adjudicada la gestió del servei, es creï una comissió de seguiment en la qual hi hagi representació de les famílies a través d'un representant de la Fapac. Segons Font-Tarrés, aquest control ara només l'exerceix l'Ajuntament amb reunions amb l'empresa sense que les famílies puguin intervenir-ni ni tinguin cap informació del resultat. Al document es demana que la nova comissió de seguiment es reuneixi com a mínim un cop al trimestre o «sempre que hi hagi algun incident» i que també hi hagi representats els grups municipals que ho sol·licitin a banda de la regidora d'Educació, la cap de secció de l'àrea de Salut Pública i un representant de l'empresa adjudicatària.

Un altre dels aspectes que també han destacat és que la comissió tècnica de valoració de candidatures hauria d'incloure representants d'altres àrees de l'Ajuntament a banda de la regidoria d'Educació. En concret, el metge responsable de programa materno-infantil de l'Àrea de Salut Pública i també el cap de secció d'Ecologia i Sostenibilitat de la Paeria, perquè justament una altra de les demandes és que l'empresa adjudicatària presenti un pla de reducció de residus i de recollida selectiva de la cuina i el menjador.

Menús sense tonyina o bledes
Pel que fa al menjar, la Fapac s'ha centrat en demanar que es regeixi en base a la guia Recomanacions per a l'alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys) editat l'abril del 2016 per l'Agència de Salut Pública de Catalunya. L'organisme estableix que el menjar de nadons no hauria de contenir, entre altres, sal, sucres, tonyina o bledes, productes que s'han detectat en els menús servits fins ara per l'actual empresa adjudicatària, Alessa. A més, el document també recull com a demanda que es puntuï la incorporació d'aliments ecològics i de proximitat als menús, que siguin frescos i variats. 

Al monitoratge se li demana que tingui una formació específica per als infants de les escoles bressol. En aquest sentit, també busca una millora de la ràtio (de 8 a 6 alumnes per monitor i amb un reforç entre els nadons menors d'un any. D'altra banda, el text sol·licita que no s'augmenti el preu del servei i regular el cobrament del servei per evitar errors comesos fins ara per l'actual adjudicatària.


Comentaris

envia el comentari