Catalunya Diari

La Generalitat comença el procés d'auditoria de la xarxa elèctrica de Lleida

Durant tres setmanes s'instal·laran nou enregistradors a diferents punts després de les reiterades queixes del món local i empresarial pels continus microtalls de llum

La Generalitat ha iniciat aquest divendres, amb la instal·lació dels primers enregistradors, el procés d'auditoria de la xarxa de distribució elèctrica de la demarcació de Lleida, que ha de servir per comprovar la qualitat del subministrament de la zona i determinar si és necessari realitzar millores en aquesta infraestructura. L'actuació dóna resposta a la demanda dels alcaldes i empreses de la demarcació que en les darreres setmanes havien denunciat l'elevat nombre de microtalls que patia la zona i havien reivindicat la necessitat de millorar el subministrament elèctric. S'ha començat per Torrefarrera (Segrià), Torregrossa (Pla d'Urgell), i Juncosa (Garrigues) i els quinze dies vinents es passarà per sis municipis més. El director general d'Energia, Pere Palcín, ha destacat que «no s'havia fet mai una auditoria tant amplia».

La setmana que ve, els enregistradors que s'han col·locat aquest divendres es desinstal·laran i es portaran a Lleida, Albesa (Noguera) i la Fuliola (Urgell); i la darrera setmana del procés es posaran a Soses (Segrià), Mollerussa, i Bellpuig (Urgell). Igualment, la Generalitat ha encarregat la verificació dels enregistradors que Endesa té col·locats en la seva pròpia xarxa al conjunt de la demarcació, que són una quarantena, per tal de fer una anàlisi dels resultats que hagin obtingut en un període de dos mesos. La mesura vol servir per disposar de més dades per ampliar l'abast de l'estudi i obtenir un diagnòstic més acurat del funcionament de la xarxa de distribució a Lleida. A més dels microtalls, els enregistradors permeten mesurar altres magnituds relacionades amb la qualitat del subministrament elèctric, com ara els sots de tensió o els harmònics, entre d'altres.

 

Aquesta auditoria forma part del conjunt de condicions que va posar la Generalitat a Endesa per aprovar-li el pla de desplegament per al any vinent. Segons Pere Palacín la col·laboració entre l'Administració i l'empresa privada permet que es puguin dur a terme les instal·lacions dels aparells. El procés es completarà amb la realització d'un estudi sobre l'estat de la xarxa en l'interior d'alguns municipis de la demarcació de Lleida. Aquesta anàlisi ha d'aportar informació sobre les causes dels problemes en el subministrament que han denunciat els alcaldes.

 

La combinació de totes aquestes actuacions donarà com a resultat una descripció de l'estat de la infraestructura de distribució elèctrica a la demarcació de Lleida, i facilitarà la identificació d'aquelles mesures necessàries per corregir els defectes que es puguin detectar. En aquest sentit, Palacín ha recordat que l'informe favorable al pla d'inversió d'Endesa també està condicionat a la reparació dels danys efectuats per les nevades els dies 24 i 25 de març, un episodi d'apagades pel qual el Departament va obrir un expedient informatiu a la companyia i amb el qual encara s'hi està treballant.Comentaris

envia el comentari