Catalunya Diari

La Generalitat indemnitzarà els ramaders per cada ovella que desaparegui al Pirineu

El Govern ha contractat una assegurança que cobreix les baixes tant si són per atac d'os o no

Els ramaders rebran una indemnització per cada animal que falti. | Cedida

Els últims atacs d’os als ramats del Pirineu ha portat a la Generalitat a prendre una mesura dràstica. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha anunciat que ha contractat una assegurança per cobrir totes aquelles baixes de bestiar a la zona on hi ha ossos de forma permanent. El director de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ha explicat en declaracions a TV3: «Si s'han perdut i no sabem per què s'han perdut —de bestiar a muntanya, se n'ha perdut tota la vida, hi hagi ossos o no n'hi hagi, és igual—, l'assegurança també se'n farà càrrec».

Per la seva part, Andreu Moga, un dels ramaders afectats per l’atac d’un os, ha assegurat: «Si hi ha uns animals que pugen a muntanya i uns animals que baixen i això no concorda, els animals que s'han perdut pel mig estan en zona de l'os, jo crec que és favorable per a nosaltres de poder-los cobrar». A més, Moga destaca que aquesta mesura el que farà serà calmar els ànims: «estem una mica emprenyats perquè moltes vegades se'ns tracta de mentiders, estem explicant que ens falta bestiar i diuen que això són sopars de duro».

El Departament també prendrà mesures per prevenir els atacs d’ossos en un dispositiu que prepara per a aquest estiu. Entre les novetats, s'ampliaran els agrupaments de ramats que passen de cinc a sis al territori i un pastor vigilarà tot el dia els ramats. D’altra banda, els Agents Rurals ja estan instal·lant senyals per advertir de la presència de gossos de protecció. El director general de Medi Natural recorda que sempre hi haurà atacs: «D'atacs n'hi haurà sempre, certs incidents al llarg de la temporada d'estiu n'hi haurà», però es minimitzaran moltíssim amb el control i la vigilància permanent del bestiar.


Comentaris

envia el comentari